IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на търсене смъква цените на британските имоти

Новите запитвания за покупката на жилище намаляват драстично, което засилва очакванията за спад в цените през идните месеци

09:51 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Липсата на търсене смъква цените на британските имоти

Цените на жилищата във Великобритания падат за четвърти пореден месец през октомври, като експерти очакват поевтиняването на имотите да продължи и през идните месеци.

От последното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) става ясно, че цените се понижават главно заради липсата на търсене. Броят на новите запитвания за покупката на жилищен имот се свива драстично, като понижение се отчита и в броя на сключените сделки.

От проучването става ясно още, че делът на анкетираните членове на института RICS, които отчитат спад в цените на жилищата, вече е с 49 процентни пункта по-голям от дела на тези, които отчитат повишение.

Това е четвърти пореден отрицателен месечен баланс, като стойността му е най-ниската от април 2009 г. Освен това с 42% е по-голям делът на оценителите, които очакват цените да се понижават и през идните три месеца.

Оценителите, които съобщават за поскъпване на британските жилища, станаха по-многобройната група за първи път през последните две години през август 2009 г. Тогава разликата в тяхна полза възлезе на 10 пункта и стигна своя пик през ноември 2009 г.

След това обаче жилищният пазар изгуби своята инерция заради високата безработица, слабото търсене, голямото предлагане и политическата несигурност преди провелите се на 6 май парламентарни избори.

Данните на британския ипотечен кредитор Nationwide показаха наскоро, че цените на британските имоти са намалели с 0,7% през октомври, докато от агенцията за проучвания в сектора Hometrack съобщиха за най-силния спад в цените на жилищата от януари 2009 г. насам.

Английската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 0,5 на сто през ноември, но въпреки ниските лихвени равнища ипотечното кредитиране остава ограничено спрямо нивата си отпреди три години, когато жилищният пазар в страната стигна своята най-висока точка.

Отделни данни на Браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания (BRC) показаха, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 0,8% на годишна база през октомври, след като през септември се повишиха с 0,5 на сто.

Британската икономика нарасна с 0,8% през третото тримесечие, след като през второто отчете ръст от 1,2 на сто.

Британската лира поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар днес, като към 9:45ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6108 долара, което се равнява на понижение от 0,2% спрямо вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още