IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е страната с най-високо проникване на банкови карти в региона

По-голямата част от картодържателите у нас обаче предпочитат да плащат в брой, разкрива изследване на MasterCard

13:25 | 22.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
България е страната с най-високо проникване на банкови карти в региона

България е страната с най-силно проникване на кредитни и дебитни карти в региона, но преобладаващият начин на разплащане в страната остава плащането в брой, каза Мануел Алексе, регионален директор за Балканите на MasterCard Europe.

Според изследване, проведено от MasterCard, 91% от българите, притежаващи банкови карти, предпочитат да плащат в брой, когато става въпрос за суми под 20 лв., и едва 7% предпочитат да използват кредитна карта. За суми над 20 лв. 34% биха предпочели картово разплащане, но 62% все пак предпочитат плащането в брой.

„Най-големият ни конкурент е разплащането в кеш“, каза Алексе на пресконференция през уикенда в Боровец.

4 милиона българи притежават дебитни карта Maestro, а половин милион разполагат с кредитни карти MasterCard. Visa има приблизително същото проникване, посочи Алексе, цитирайки данни от сайта на Банковата организация за разплащания с използване на карти (БОРИКА).

Въпреки това българите използват картите си предимно за теглене на пари от банкомати. „Използвате картите си по-често от останалите (картодържатели в съседните страни), но ги използвате за теглене на кеш“, каза Алексе.

На 1 декември в България ще бъде представена услуга за „безконтактно“ разплащане PayPass на MasterCard, съобщи още Алексе. Тя ще бъде въведена от една българска банка. Той отказа да назове името на банката и посочи, че се водят разговори за въвеждане на PayPass и с други банки.

Безконтактната разплащателна карта представлява устройство с вградена антена с микрочип, който може да съхранява и обработва данни и да комуникира в разплащателен терминал посредством радиовълни.

С PayPass в България ще могат да се плащат суми до 50 лв. Този метод е подходящ за пазаруване в магазини, плащане на билети за транспорт, паркинг или други услуги.

PayPass е естествена революция от кешово към безкешово общество, каза Алексе. Той посочи, че при 4-дневния си престой в София не му се е наложило да плати в брой нито веднъж, освен в такси. Алексе не вижда пречка терминали за безконтактно разплащане да бъдат инсталирани дори в софийските таксита.

Според Алексе технологията, използвана за подобни разплащания, е напълно сигурна, тъй като данните от картата се криптират и дори по някакъв начин да бъдат откраднати, те не могат да бъдат използвани повторно на друг разплащателен терминал.

Все пак използването на този метод на разплащане в градския транспорт например може да крие риск за неприкосновеността на личните данни.

Във Финландия е наложена забрана на компанията, управляваща градския транспорт в Хелзинки - YTV, да събира информация за пътниците, плащащи с карти за безконтактно разплащане, въпреки аргумента на YTV, че притежателите на карти имат право да получават списък с всичките пътувания, за които са платили с картите си.

Google също атакува пазара за безконтактни разплащания

Миналата седмица изпълнителният директор на Google Ерик Шмид обяви, че технологията за безконтактно разплащане Near Field Communications (NFC), разработена от компанията, ще бъде представена до няколко седмици със следващата версия на операционната система Android - 2.3.

NFC ще ви позволи да превърнете телефоните си в портфейли, пише PCWorld. Ако притежавате смартфон, ще може да купувате стока в магазини, да заплащате билети за транспорт или други услуги. NFC използва по-сигурна технология от сега съществуващата при банковите карти и може да замени изцяло системата за разплащане с банкови карти, посочва изданието.

На изложението Web 2.0 Summit в Сан Франциско Шмид демонстрира първия смартфон, поддържащ NFC - Nexus S на Samsung.

Първата карта за безконтактно разплащане в света е представена през 1997 г. в Хонконг. Освен PayPass на MasterCard, Visa предлага Visa Contactless, Quick VSDC, Visa Wave, MSD и payWave, American Express - Express Pay, а Chase – Blink.

В 36 европейски страни има 83 млн. PayPass устройства на MasterCard.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 13 години
И двете неща са свързани. Проучват ти навиците за да те 'улеснят' още повече в харченето. А лесното харчене и усещането че можеш да имаш всичко тук и сега, а да платиш някога е в основата всички проблеми напоследък. Не ми се мисли каква каша ще настане когато 2-3 млрд души в Азия изпаднат в омагьосания кръг на длъжници по кредитни карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
boshko
преди 13 години
Идеята на кредитната карта не е някой да те дебне, ами да харчиш по-лесно и повече. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
RedBot
преди 13 години
Та каква ми е великата файда от това да плащам с карта вместо да усещам прекрасния шум на парите. Някой постоянно да ме дебне, какво купувам, къде купувам, колко харча, за какво мисля и къде съм сгазил лука. После великите менажери да ме третират като безмозъчна биологична единица генерираща мляко месо и вълна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още