IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Жилищата в Китай не са значително надценени

Оценката е в контраст с мненията на много други наблюдатели, според които пазарът на имоти в страната е прегрял

13:02 | 06.12.10 г.
МВФ: Жилищата в Китай не са значително надценени

Жилищните цени в Китай не са „значително надценени“ като цяло към средата на 2010 г., пише в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Shanghai Daily.

В някои крайбрежни градове обаче, най-вече в Шанхай и Шънджън, цените може би са на ранен етап на прекален ръст на цените, пише още в доклада.

От фонда предлагат Китай да повиши още лихвените равнища и да наложи данък върху имотите, за да ограничи риска от балонизиране и „хаотичен спад“ на жилищните цени.

Тази оценка е в контраст с мненията на много други наблюдатели, които предупредиха, че пазарът на имоти в Китай е прегрял.

„Няма признаци за широко и значително надценяване на жилищните цени в Китай“, пишат авторите на доклада. „Има риск обаче цените на имотите в големите градове да се отклонят от основите на пазара.“

В доклада се посочва още, че на китайските пазари на имоти ще се задържи тенденцията към бърз ценови ръст заради структурно ниски лихвени равнища, липсата на данък върху имотите, увеличаващата се наличност на ипотечно финансиране и недостатъчно алтернативни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още