IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стрес тестове за банките в ЕС през февруари

Вторият кръг на стрес тестовете ще бъде по-строг и всеобхватен, по думите на европейския комисар по паричните въпроси Оли Рен

20:53 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови стрес тестове за банките в ЕС през февруари

Банките в Европейския съюз (ЕС) ще се изправят пред втори, по-строг кръг на стрес тестове, от февруари 2011 г.

Европейският комисар по паричните въпроси Оли Рен заяви, че новите тестове ще бъдат "по-строги и всеобхватни" в сравнение с проведените през юли, пише BBC.

Решението бе взето на среща на финансовите министри на ЕС във вторник, след която стана ясно, че финансовият сектор в Европа остава в трудно положение, въпреки че икономиката се възстановява.

Финансовите министри от ЕС също решиха да не увеличават размера на спасителния фонд от 750 млрд. евро.

В понеделник финансовите министри от еврозоната заявиха, че сегашният фонд за финансова стабилност е достатъчно голям, и дадоха висока оценка на усилията на Португалия и Испания за подобряване на публичните финанси.

Някои анализатори обаче се опасяват, че сегашният фонд ще бъде недостатъчен, ако страни като Испания и Португалия прибягнат до финансова помощ, подобно на Гърция и Ирландия.

В понеделник ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан призова за увеличаване на размера на средствата за подпомагане на задлъжнели страни. След срещата на европейските министри той разкритикува реакцията на Европа към кризата с държавните дългове.

На срещата си във вторник министрите от ЕС одобриха спасителния план за Ирландия, както и условията, при които помощта бе предоставена. Крайния срок за страната да приведе своя бюджетен дефицит под тавана на ЕС от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) бе удължен от 2014 на 2015 г

Някои длъжностни лице от еврозоната призоваха за създаване на общи държавни облигации, но Германия и Австрия се противопоставиха категорично на това предложение.

Новите стрес тестове на банките в Европа ще се проведат от Европейската служба за банков надзор, която ще започне дейност в началото на 2011 г.

През юли 91 от най-големите европейски банки бяха подложени на проверка за това дали ще разполагат с достатъчно капитал, за да преодолеят загубите при евентуален повторен спад на икономиката.

Те показаха, че само седем от тях нямат достатъчно капитал, но двете ирландски банки Allied Irish Banks и Bank of Ireland, който са в процес на национализация в момента и предизвикаха задълбочаване на дълговата криза в Ирландия, не бяха сред тях, което подкопа допълнително доверието в резултатите от тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 08.12.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още