IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси на зелено след оптимистични новини от Китай

Новини, че китайците са на наша страна винаги ще се приемат добре, коментират анализатори

19:14 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси на зелено след оптимистични новини от Китай

Европейските индекси се повишиха за втора поредна сесия във вторник, след като висшестоящи, китайски правителствени представители подкрепиха политиката на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за справяне с дълговата криза в еврозоната, пише MarketWatch.

Междувременно, инвеститорите пренебрегнаха новината, че Moody’s Investors Service може да понижи кредитния рейтинг на Португалия.

Stoxx Europe 600 спечели 0.85% до 281 пункта, като печалбата му за този месец достига 7%.

В Лондон FTSE 100 се повиши с 1,02% до 5952 пункта, воден от Barclays PLC, чийто акции спечелиха 2,51% и Royal Bank of Scotland Group PLC с печалба от 4,42%.

„Обемите са много много слаби, което означава, че не е необходима прекалено голяма активност, за повишаването на индексите“, казва Юсуф Хюсен, инвестиционен директор на IG Index. „Ако настроението е позитивно, няма да трябва кой знае колко пазарът да е на зелено“.

„Новини, че китайците са на наша страна винаги ще се приемат добре“, допълва той.

Китайският вицепремиер Уен Кюшън каза във вторник, че Китай подкрепя действията на Европейския съюз и Международния валутен фонд за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Фондовите пазари не обърнаха внимание на новината, че Moody’s постави рейтинга на Португалия под наблюдение с перспектива за понижение. Агенцията обяви, че икономическата несигурност и опасенията за способността на страната да се финансира от капиталовите пазари при поносима цена, може да доведе до понижаване на рейтинга на страната с една или две степени.

В Франция, CAC 40 спечели 1.09% до 3927 пункта, като сред печелившите компоненти на индекса се нареждат автомобилопроизводителите Peugeot SA и Renault SA.

Германският DAX 30 се повиши с 0.85% до 7078 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 21.12.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още