IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари в Китай се възстановиха след тежките поражения

Борсовите индекси в азиатския регион обаче приключиха седмицата със спад и заличиха изцяло преднината си за годината

11:53 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовите пазари в Китай се възстановиха след тежките поражения

Фондовите борси в Китай се възстановиха от тежките си поражения от вчера, които понижиха водещия китайски индекс Shanghai Composite до най-ниското му ниво от края на септември 2010 г.

Силният спад в цените на китайските акции вчера дойде след новините за ускоряващите се темпове на растеж на икономиката в края на 2010 г. и на фона на високата инфлация в страната.

Те засилиха очакванията за по-строга парична политика и изтегляне на повече ликвидност от банковата система на Китай, което ще охлади темповете на икономически растеж на страната.

Широкият китайски индекс потъна с близо 3% вчера, но днес успя да заличи част от загубата с ръст от 1,4% до 2 715,29 пункта.

Китайските индекси обаче бяха сред малкото в региона, които приключиха сесията на положителна територия, след като китайският ежедневник China Securities Journal съобщи, че централната банка може да вдигне отново лихвените си проценти през февруари заради високата инфлация в страната, пише Bloomberg.

Регионалният борсов барометър MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите пазари в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи силно с 1,1% до 136,31 пункта. След пониженията от последните дни индексът заличи напълно преднината си за тази година.

Акциите на добивните компании в региона се понижиха заради поевтиняването на металите, а тези на японските износители отстъпиха заради поскъпването на йената.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1,6% до 10275 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,6% до 4 755,70 пункта. Водещият индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,5% до 23 876,90 пункта, а в Южна Корея Kospi потъна с 1,7% до 2 069,92 пункта.

В Нова Зеландия обаче NZX 50 се повиши с 0,4% до 3 352,72 пункта след данните за скока в търговията на дребно през ноември, за което помага повишеното търсене на автомобили.

Със силни понижения приключи и сесията в Индонезия и Филипините също заради очаквания за затягане на паричната политика в двете страни на фона на високата инфлация.

MSCI Asia Pacific се е понижил с близо 2% през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още