IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones премина заветните 12 000 пункта

За последно щатският индекс е бил над това ниво през юни 2008 преди задълбочаването на финансовата криза

18:03 | 26.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Dow Jones премина заветните 12 000 пункта

Един от двата най-стари борсови индекса в света, който продължава да е сред водещите барометри за пазара на ценни книжа в САЩ – Dow Jones IA, се повиши над психологическото ниво от 12 хил. пункта в началото на днешната сесия.

За последно Dow Jones бе на това ниво през юни 2008 г., или малко преди световната финансова криза да се задълбочи и да прерасне в икономическа рецесия.

Оптимизъм в днешната сесия предизвика американският президент Барак Обама с изказването си за американската икономика след края на вчерашната сесия. Той загатна за повече сътрудничество между правителството и бизнеса и призова за повече инвестиции в научна и развойна дейност.

За повишението на щатските индекси помогна и новината за рекордния месечен скок в продажбите на нови жилища в САЩ през декември.

Малко по-късно днес се очаква и лихвеното решение на Федералния резерв, който вероятно ще даде по-оптимистична прогноза за щатската икономика.

Час и половина след началото на сесията Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,2% до 12 004,66 пункта. Акциите на Home Depot, DuPont и Alcoa поведоха индекса нагоре, пише CNNMoney.

Междувременно акциите на Boeing се понижиха с близо 4% до 69,46 долара заради разочароващите финансови резултати на компанията в края на 2010 г.

Широкият индекс S&P 500 на свой ред се повишава с 0,6% до 1 298,97 пункта, докато Nasdaq Composite добавя 1% към стойността си до 2 745 пункта, воден от технологичните компании.

Сесията във вторник приключи почти без изменение за индексите след пороя от тримесечни отчети на редица големи борсови компании, които оставиха смесени чувства в инвеститорите.

Акциите на медийната компания Demand Media скочиха с над 30% в деня на борсовия й дебют на Нюйоркската фондова борса, след като привлече 66,5 млн. долара с първичното си публично предлагане, което оцени компанията на повече от 1 млрд. долара.

Акциите на Yahoo се понижиха с 3,3% до долара на борсата Nasdaq, след като компанията отчете спад на продажбите за четвъртото тримесечие и даде по-слаби от очакваното прогнози за тази година.

Малко преди края на днешната сесия Федералният резерв ще обяви лихвеното си решение за януари, като пазарните анализатори са единодушни, че лихвените проценти в САЩ ще останат на рекордно ниското си ниво от 0 до 0,25%, до което се понижиха преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
4ccccc
преди 13 години
за три пункта проблем няма да правим ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ако имаше подобна корелация - Софикса трябваше да е 1500 поне. Изводът е очевиден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
1914
преди 13 години
в унисон с него утре и ние прескачаме 400
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още