IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отпуска допълнителни средства за Ирландия

Мерките отразяват опасенията на Токио, че европейските проблеми могат да се отразят на японската икономика, ако не бъдат разрешени скоро

13:40 | 07.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Япония отпуска допълнителни средства за Ирландия

През януари Япония е отпуснала допълнителни средства на Международния валутен фонд (МВФ) - част от усилията за спасяване на Ирландия - и за първи път за целта използва валутните си резерви, пише Wall Street Journal.

Отразявайки желанието на Токио да избегне негативните ефекти на европейската дългова криза, публикуваните в понеделник данни показват, че японският заем за МВФ, финансиран с валутните резерви на страната, е нараснал до 10,15 млрд. долара през януари от 8,5 млрд. долара месец по-рано.

Говорител на японското финансово министерство заяви, че допълнителните средства са предназначени за Ирландия.

Увеличаването на средствата за МВФ е второ за последните два месеца и представлява пореден жест на Токио в подкрепа на усилията за овладяване на европейската дългова криза.

През декември Япония отпусна на МВФ около 1 млрд. долара от валутните си резерви в опит да подкрепи Гърция, която също беше засегната от дълговата криза.

Освен заемите към МВФ, през януари японското правителство придоби 20% от първично издадените облигации за 5 млрд. евро на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), като за целта отново използва резервите си.

Предприетите мерки отразяват опасенията на Токио, че европейските проблеми, ако не бъдат разрешени в скоро време, могат да се отразят на японската икономика поради тесните й търговски и инвестиционни връзки със Стария континент.

В рамките на споразумение, подписано през 2009 г., когато Япония обеща на МВФ до 100 млрд. долара за овладяване на глобалните икономически проблеми, Токио е предоставило на организацията милиарди долари.

Последните данни разкриват, че валутните резерви на Япония в края на януари са намалели с 3,21 млрд. долара до 1,093 трлн. долара от предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kliment Bachev
преди 13 години
Е много ясно те японците наляха толкова пари в Ирландия, когато беше софтуерния бум. Това е защита на инвестициите, не помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още