IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски петролни гиганти прехвърлят дейността си в Швейцария

Столицата на Швейцария успява да отмъкне компании от лондонския пазар заради големите законодателни ограничения на Острова

10:01 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Руски петролни гиганти прехвърлят дейността си в Швейцария

Руските петролни компании Роснефт и Башнефт са открили свои офиси за търговия с петрол в Женева и Цюрих, съобщава Financial Times. Досега компаниите осъществяваха търговската си дейност изключително от Москва.

Миналата седмица Роснефт е регистрирала в Женева своя стопроцентова дъщерна компания Rosneft Trading SA, посочва изданието. Офисът й се намира на няколко крачки от офисите на основните й конкуренти Trafigura, Gunvor, и Mercuria, които са съответно третата, четвъртата и петата търговски компании за петролни продукти в света.

Роснефт заяви, че новата компания е създадена, за да се справи с растящите нужди от управление на дейността на международните пазари.

От своя страна Башнефт е регистрирала Bashneft Trading AG в покрайнините на Цюрих. Компанията възнамерява да търгува в Швейцария със собствен петрол и петролни продукти.

През ноември миналата година свой офис в Женева откри и руско-британското смесено дружество ТНК-БП.

По данни на швейцарската Асоциация за търговия и превоз в момента през Женева преминават 75 процента от сделките за износ на руски петрол.

Женева с променлив успех конкурира Лондон в търговията с петрол от първата петролна криза през 1973-74 година насам, отбелязва изданието. В средата на 1980-те години Лондон си извоюва водеща позиция, но през последните десетина години Женева отново стана негов сериозен конкурент.

Според представители на водещи компании големи играчи прехвърлят в Женева цели екипи от брокери, за да избегнат все по-големите законодателни ограничения в британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още