IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай диверсифицира валутните си резерви, загърбвайки долара

75% от натрупаните резерви през първите 4 месеца на годината са били в недоларови активи, показва оценка на Standard Chartered Bank

11:45 | 21.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Китай диверсифицира валутните си резерви, загърбвайки долара

През първите 4 месеца на годината Китай наистина е започнал да диверсифицира валутните си резерви, загърбвайки долара, най-вероятно чрез придобиване на много повече европейски правителствен дълг, отколкото деноминирани в долари активи, разкрива оценка на Standard Chartered Bank, цитирана от Financial Times.

Валутните резерви на Китай са нараснали с около 200 млрд. долара през първите 4 месеца на годината, като 75% от новите инвестиции са били в недоларови активи, се казва в оценката на банката.

„Определено изглежда, че Китай най-накрая е започнал да изпълнява политиката за диверсифициране на валутните си резерви от долара“, казва Стивън Грийн, главен икономист за банката в Китай.

Повече от 6 години Пекин продължаваше да акумулира щатски правителствен дълг, въпреки че официални китайски представители настояваха, че страната иска да понижи тежестта на доларовите активи в резервите си, които надхвърлят 3 трлн. долара.

Между декември 2007 г. и март тази година валутните резерви на Китай са се удвоили до 3,044 трлн. долара и повечето анализатори вярват, че за периода делът на активите, деноминирани в щатски долари е останал сравнително постоянен – между 60% и 70% от общите активи.

Пекин извършва валутните си транзакциите чрез попечителски банки и офшорни финансови центрове, като Лондон и Хонконг, за да прикрие следите на сделките си.

Standard Chartered сравнява валутните потоци към Китай с нетните придобивания на щатски правителствен дълг от купувачи в Китай, Хонконг и Лондон. Тези сделки са намалели драстично през първите четири месеца на годината до 46 млрд. долара – еквивалентът на едва 24% от 196 млрд. долара валута, която Китай е придобил за същия период.

Грийн посочва, че е възможно Китай да е намерил начин да прикрива сделките си с щатски правителствен дълг или пък да купува по-рискови американски активи, които не се отчитат в месечните данни.

През последните месеци китайските лидери нееднократно обещаваха помощ за европейските страни, борещи се с дълговата криза.

„Дори ако Пекин не е притеснен за фискалната ситуация в САЩ и/или щатския долар, доходността предлагана на европейските пазари вероятно е достатъчно привлекателна, за да съблазни китайската централна банка да диверсифицира активите си с европейски облигации“, казва Грийн.

Няма данни, че Китай разпродава щатски активи, с което остава най-големият чуждестранен инвеститор в щатски дълг. По данни на щатското финансово министерство към април 2011 г. Пекин е държал щатски ДЦК за 1,152 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
John Gotti
преди 12 години
Ами не са май само Китай които диверсифицира. Миналата седмица бяха излезли данни и за Русия, разпродават щатски ДЦК-та. Аве тия китайците не го ли научиха вече, тоя английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Fiscalist
преди 12 години
Учете китайски!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Според мен Китай са пред имотен, икономически и изобщо всякакъв балон - просто се движат с няколко години зад Запада ;-)) , а това с резервите ще ги закопае допълнително!В следващите до 5-6 години може да видим големи сътресения там....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
щото няма нищо общо с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Е та само една валута ли има в Европа? ;) Що мислиш, че франка стана 1,70 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
..."75% от новите инвестиции са били в недоларови активи"...ще умра от смях...и какви са новите евро-активи???...гръцки.???...няма чак толкова луди китайци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още