IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И без споразумение за дълга фалитът на САЩ може да се отложи след 2 август

Според анализатори правителството вече разполага с парични потоци, в това число и по-големи от очакваното данъчни постъпления, които да осигурят отсрочката

22:56 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
И без споразумение за дълга фалитът на САЩ може да се отложи след 2 август

Фалитът на САЩ може да се отложи поне с месец след крайния срок 2 август, смята Джон Силвиа, главен икономист на Wells Fargo Securities LLC. 

Според него Федералният резерв на САЩ и финансовото министерство могат съвместно да осигурят достатъчно средства през следващите вероятно 2-3 месеца, за да избегнат неплатежоспособност по дълга.

„Много малко вероятно е страната да изпадне във фалит”, казва той. „Министерството на финансите вече разполага с парични потоци, които ще осуетят това за още две седмици след крайния срок.”

„Данъчните постъпления от 14 юли насам са значително по-големи от очакваното от нас”, сочи доклад на анализатори от Barclays Capital в Ню Йорк, според който това ще даде на правителството една седмица време след крайния срок.

Инвеститорите в облигации осъзнаха, че дори да не бъде постигнато решение в срок, то на тях вероятно пак ще им бъде платено, което ги въздържа от продажби, посочва Силвиа.

Той също така смята, че ще има достатъчно кеш и за належащите плащания по социалните програми на правителството.

Може да има забавяне в плащанията към фирми, които работят с правителството или към държавни служители, допуска икономистът.

Той обаче предупреждава, че все още има риск САЩ да загубят AAA кредитния си рейтинг.

„Въпросът не е в постигането на споразумение за дълговия лимит, а в детайлите, които определят дългосрочната посока по отношение на бюджетните разходи и дефицита, и това е за което говорят рейтинговите агенции”, изтъква Силвиа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още