IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгодна инвестиция във ваканционен имот в Европа - мисията е възможна

Цените в задлъжнелите Испания, Португалия, Гърция и Италия вървят надолу, но за сметка на рисковете, които се увеличават, смятат консултанти

13:24 | 19.09.11 г.
<p>
	Рисковете от инвестиции в имоти в Гърция са големи, предупреждава експерт. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Рисковете от инвестиции в имоти в Гърция са големи, предупреждава експерт. Снимка: sxc.hu

Типичната европейска вила – с басейн, лимонови дръвчета и тенискорт в задния двор, става все по-евтина. Заради вихъра на дълговата криза, в която попаднаха Испания, Португалия, Гърция и Италия, цените на ваканционните имоти тръгнаха надолу, пише The Wall Street Journal.

В последните месеци цените на подобни имоти са паднали с от 15 до 30%, отбелязва изданието. В някои не толкова модни райони цените на ваканционните имоти са дори наполовина на тези отпреди 2 години. Пазарите в популярните дестинации за почивки са пренаситени в резултат на строителния бум, на фона на спадащото търсене на наеми, пояснява се в текста.

„Очакванията за цените най-накрая се вписаха в новата реалност на пазара. Хората най-сетне приеха, че правилата на играта са други“, коментира Йоахим Ранг Виден, директор на Christie's International Real Estate за Европа. Като пример той посочва цената на вила на брега в Есторил, Португалия, с фитнес, басейн, сауна, която се е сринала с 57% до 1,3 млн. долара от първоначално исканите от собствениците 3 млн. долара.

На о. Миконос – част от гръцките Циклади, вила на плажа с басейн и тераса на няколко нива, се предлага с 18% по-евтино. В испанското градче Дейа, което се намира на о. Майорка, реновирана каменна вила с басейн и изглед към средиземноморския бряг също струва с 18% по-малко.

Дори и в някои части на Италия ваканционните имоти са започнали да поевтиняват, пише изданието. В Пулия, например, която е известна с маслинените си горички и собствениците на местни имоти – холивудски динозаври като Хелън Мирън и Франсис Форд Копола, цената на обновена каменна вила от ХVІІ в. с къща за гости е свалена с 24%.

Дейвид Хамънд, инвеститор от Уиндзор, Англия, вече притежава три имота в Португалия и не устоял да си купи и четвърти, за по-малко от 2 млн. долара. „Сделката е добра. Мястото е хубаво. Трябваше да я купя“, обяснява той пред изданието, като допълва, че ако е инвестирал в имота преди няколко години, тогава е щял да плати двойно повече.

Цените обаче може и да вървят надолу, но не и рисковете. Те по-скоро се увеличават, пише изданието. Страховете, че еврото ще изгуби стойността си, както и че някои членки на еврозоната могат и да я напуснат заради дълговата криза, постоянно растат. При такъв развой на събитията инвестициите във всяка една от тези държави автоматично ще изгубят стойността си. Освен това, в момента ипотечното кредитиране там е изключително тежко, още повече, че лихвите и изискванията към потенциалните кредитополучатели постоянно растат.

Купувачите на ваканционни имоти в засегнатите от дълговата криза държави трябва да имат предвид и новите реалности. В Италия, например, нормативните актове, които засягат собствеността, са 10 пъти повече, отколкото във Великобритания. Гърция пък обяви нов имотен данък, с който цели събирането на повече приходи в хазната, за да посрещне бюджетните си цели. В Испания много купувачи се сблъскаха с проблема да инвестират в незаконно построени къщи. В местното министерство на регионалното развитие съществува регистър на законните имоти и инвеститорите трябва да правят обстойна справка, преди да се решат на покупка.

Базираната в Лондон консултантска компания за имоти в Италия Ultissimo отчита значителен ръст на запитванията в последните месеци въпреки трудностите на пазара. Резултатите от проучване на британския консултант и брокер Currencies.co.uk показват, че 82% от купувачите на ваканционни имоти се насочват към Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания. Половината от анкетираните посочват, че предпочитат да инвестират в тези страни заради понижението в цените.

Компанията съобщава също за 32-процентно увеличение на потенциалните купувачи в Европа за периода март – май в сравнение с аналогичния период на миналата година. Много от запитванията идват от американци, макар и те да не са традиционни топ купувачи на Стария континент.

 

Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още