IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ все пак обмисля изкупуване на европейски облигации

Директорът на МВФ за Европа Антонио Борхес заяви, че идеята може да предотврати разпространението на кризата в страни като Испания и Италия

18:24 | 06.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ все пак обмисля изкупуване на европейски облигации

Нови инициативи като част от по-широкия план за овладяване на дълговата и банкова криза в Европа бяха представени в сряда, пише Wall Street Journal.

Германия излезе с предложение за създаване на национални буферни фондове за рекапитализиране на банките, в случай че това се окаже необходимо, докато високопоставен представител на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че институцията може да се намеси, за да помогне с изкупуване на облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната.

При визитата си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните от еврозоната трябва бързо да договорят система от буфери за банковия сектор.

„Мисля, че времето ни притиска и затова споразумение трябва да бъде постигнато бързо“, казва Меркел.

Идеята МВФ да се намеси на облигационните пазари, вероятно чрез отделен юридически инструмент, създаден специално за целта, би помогнала за понижаването на рисковете нови страни да бъдат завлечени от дълговата спирала. Подобна стъпка би подкрепила инициативата на правителствата от еврозоната да позволят изкупуването на облигации чрез фонда за финансова стабилност.

Директорът на МВФ за Европа Антонио Борхес, който обяви идеята в Брюксел по-рано днес, заяви, че тя може да предотврати разпространението на кризата в страни като Испания и Италия.

Тези страни, казва Борхес, имат по-скоро проблем с доверието на пазарите, отколкото с платежоспособността. Интервенцията на МВФ би помогнала за разрешаването на този проблем, допълва той.

Предложението на МВФ може да не се окаже толкова лесно за прилагане, тъй като идеята все още не е одобрена от основните акционери на фонда. Липсва и формално искане за съдействие от страна на еврозоната.

Някои страни акционери на МВФ вярват, че Европа разполага с достатъчно ресурси, за да се справи с кризата сама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Винаги съм се удивлявал на способността на МВФ да но бомбандира с диаметрално противоречащи си изказвания през 5 минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
d0sadnik
преди 12 години
Да не пропуснат да си купят от Гърцките и най-вече от 100 годишните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още