IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC предупреждава за кредитна криза в Азия

Азия може да изпадне в кредитна криза, ако ситуацията в еврозоната излезе извън контрол

21:16 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: themonnie, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: themonnie, лиценз: CreativeCommons

Шефът на  HSBC Стюарт Гъливър предупреди, че поради проблемите на европейски банки Азия е заплашена от спад на финансирането за региона, пише Financial Times.

Много азиатски страни разчитат на чуждестранно финансиране и това увеличава вероятността от кредитна криза в момент, когато изпитващите недостиг на ликвидност европейски банки увеличават цената на заемите си.

Континенталните европейски банки финансират 21% от предоставените през второто тримесечие на 2011 г. 2,52 трлн. долара заеми за Азия, с изключение на Япония, разкриват данни на Банката за международни разплащания (BIS).

„Силният ръст кредитирането в Азия, който подкрепяше потреблението не може да продължава безкрайно“, посочва Гъливър.

„Всеки спад в предлагането на кредити ще бъде постепен, но въпреки това рискът остава. Трябва внимателно да анализираме вероятността за рязко изтегляне на капитали от страна на европейските банки“.

Най-зависими от европейско финансиране в азиатския регион са Китай, Сингапур, Южна Корея и Хонконг.

Според анализаторите обаче, въпреки че цената на кредитирането в Азия се повишава поради изтеглянето на европейските банки, ефектът от това ще бъде ограничен, тъй като американските, британските и японските банки ще се намесят на пазара.

Въпреки това анализаторите посочват, че Азия може да изпадне в кредитна криза, ако ситуацията в еврозоната излезе извън контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още