IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Първата половина на 2012 г. решава съдбата на еврото

Замяната на гръцки дълг срещу активи от приватизационната програма на страната може да изведе дълга от системата

15:27 | 19.12.11 г. 2
Анализатори: Първата половина на 2012 г. решава съдбата на еврото

Пазарите останаха фокусирани върху Италия и Гърция през по-голямата част от 2011 г., докато средиземноморските икономики се борят с най-голямото съотношение на държавен дълг към брутен вътрешен продукт и това не е особено вероятно да се промени и през 2012 г., смятат анализатори, цитирани от CNBC.

“Първата половина на 2012 г. ще бъде времето, когато ще усетим по-добре дали еврото ще оцелее“, заяви Томас Майър, старши икономист в  Deutsche Bank.

„Всичко зависи от това дали правителството на Монти може да стабилизира италианската икономика и да осъществи реформи“, добави той, визирайки италианския премиер и бивш европейски комисар Марио Монти.

Майер очаква новото експертно правителство да успее да измъкне италианската икономика от стагнацията догодина, макар че е изправено пред тежка задача.

Новото правителство в Гърция също има доста неща за разрешаване при положение, че бюджетният дефицит нараства въпреки жестоките мерки за строги икономии.

„Те се отказаха от огромен обем нецелесъобразна и неикономическа дейност, развивана в страната от години“, заяви Шон Коригън, главен инвестиционен стратег в Diapason Commodities Management.

„Всичко това стана заради оттеглянето на излишъците от еврозоната. Някъде в бъдещето, ако им разрешим да го направят, по подходящ начин те могат евентуално да се възстановят. Дали могат да го направят с целия натиск на очакванията и последиците, с които са се нагърбили, вероятно е доста съмнително“, добави той.

Част от плана за понижаване на гръцкия бюджетен дефицит включва масова приватизационна програма на държавни активи.

Коригън смята, че Гърция може да замени дълг срещу активи от приватизационната ѝ програма, за да помогне за извеждане на дълга от системата и да избегне продажбата на активи на прекалено ниска цена в рамките на „продажби на пожар“.

Остават още доста опасения за останалите държави от еврозоната.

В петък международната рейтингова агенция Fitch постави под наблюдение кредитния рейтинг на няколко държави от еврозоната, сред които Италия и Франция, и предупреди, че всеобхватното решение на настоящите икономически проблеми на региона няма да бъде постигнато скоро.

Майер, който твърди, че икономиката на еврозоната ще навлезе в „дълбока рецесия“ през първата половина на 2012 г., заяви, че пазарът „е навлязъл в негативно настроение“ и вероятно „ще изисква някакви действия от централните банки“, за да се измъкне от него.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който многократно пренебрегна призивите ЕЦБ да се ангажира по-сериозно с кризата, действайки като кредитор от последна инстанция, заяви днес пред британския вестник Financial Times, че политиците от еврозоната трябва да действат бързо по отношение на дълговата криза.

„Големият проблем за първото тримесечие е, че тогава се натрупва голяма част от правителствения дълг до края на годината“, предупреждава Коригън. „Гърция може и да е, а може и да не е най-големият проблем – ключови може да се окажат големите играчи“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Как го гарантираш това разпадане? С какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Да се тълкува: Първата половина на първото тримесичие ще се разпадне еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още