IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана: Доброто представяне на българските акции ще продължи до края на 2017 г.

При корекция на развитите пазари може да се очаква спад и при нас, предупреждават анализаторите на Елана Трейдинг

21:44 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският капиталов пазар има потенциал за възходящо движение – дори до 800 пункта за SOFIX до края на годината. Компаниите, които показаха добри финансови резултати, ще продължават да са търсени от увеличаващия се паричен поток към борсата, прогнозират от Елана Трейдинг в свой анализ за втората половина на 2017 г. 

Как премина първата половина на 2017 г.?

Индексът SOFIX се покачва стабилно от началото на годината и през юли вече надхвърли 700 пункта. Само за първото полугодие на 2017 г. индексът е добавил 19,6%, с което се нареди в тройката на растящите пазари в Централна и Източна Европа. Това представяне отговаря на позитивната тенденция от втората половина на миналата година, като за последните 12 месеца индексът надвишава 50%.

Борсово търгуваният фонд върху SOFIX беше катализатор на растежа в края на миналата година, но значението му за пазара вече намалява. Причините за покупки са ниските лихви по депозитите и постигнатата висока доходност, което увеличава постоянно паричния поток към борсата. 

Важен фактор е и добрата доходност от дивиденти. Тази година около 260 млн. лв. се разпределят като дивиденти за акционерите в български акции, което е със 70% повече от миналата година. Средната доходност за акционерите от настоящия дивидентен сезон отново е около 4%.

Какво предстои?

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че икономическият растеж в Европа, включително и в България, ще подкрепя приходите и печалбите на публичните компании, особено на износителите, компаниите от сектора на недвижимите имоти и финансовите услуги. Прогнозираният от началото на годината ръст от 20% вече е достигнат, но експертите смятат, че пазарът има потенциал за възходящо движение – дори до 800 пункта за SOFIX до края на годината. Компаниите, които показаха добри финансови резултати, ще продължават да са търсени от увеличаващия се паричен поток към борсата, като техните акции ще поскъпват по-бързо, предвид това че голяма част разпределят и дивиденти.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че при корекция на развитите пазари може да се очаква спад и при нас, но той ще бъде краткосрочен и трябва да се разглежда като добра възможност за влизане в добри позиции.

Въпреки ръста на пазара не може да се говори за балон. Българските акции все още са по-евтини в сравнение с Европа и САЩ. Съотношението цена на акция/печалба на компанията за 1 акция (P/E) на българската борса все още е по-ниско (12,26) от Германия (20,36) или САЩ (21,60) – (данни към 13.07.2017 г., Bloomberg и БФБ).

Освен икономическия растеж и печелившите компании през 2018 г. можем да видим и нови движещи сили на оборотите на БФБ. Спекулативните капитали все още не са се насочили към компаниите извън основния индекс SOFIX и не търсят евтини неликвидни акции. На този процес можем да станем свидетели към края на 2017 г. и през следващата година, по подобие на растящото търсене през 2006 г.

В същото време приеманите в момента промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа предвиждат една привлекателна възможност за инвеститорите в български акции – опция да се разпределят шестмесечни дивиденти. В зависимост от процедурите за осъществяването на тази новост за пазара резултатът ще бъде видим на пазара през 2018 г. Ако компаниите започнат да отделят дивиденти два пъти в годината, инвеститорите ще виждат много по-бързо възвръщаемост от инвестицията си и ще имат възможност да влагат повече в пазара. От своя страна, това неминуемо ще задвижи ликвидността му, прогнозират от Елана Трейдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още