IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с едно (не)състояло се Общо събрание

Акционер във Видахим е посетил дружеството в уречения ден и час на събранието, но там е била само охраната

11:43 | 04.11.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Казусът с едно (не)състояло се Общо събрание

В редакцията на Investor.bg се получи сигнал, че акционер във Видахим АД е бил на насроченото на 25 юни 2016 г. Общо събрание, но е срещнал само пазача. С цел да представим проблемите на акционерите в по-неликвидните борсови компании публикуваме мненията на акционера, Комисията за финансов надзор и Видахим АД по случая.

В сигнала на акционера, който първо е подаден до КФН, пише следното:

„Казвам се ..........  – ЕГН – ........... и съм собственик на 1825 акции на Видахим. На 25.06.2016 бях на мястото на обявеното годишно събрание на Видахим още от 9.30. Освен мен, пазача и две бездомни кучета, нямаше никой друг!!! За да документирам моето присъствие, аз направих снимка на моята кола. Нямаше нито надпис, нито известие за събранието. На моето запитване къде е събранието, пазачът отговори, че е само пазач. Отидох и до другия вход, където ми казаха, че той е само за камиони. В 10.00 дойде обаждане на телефона на пазача – да съм изчакал. В 10.15 се обадих на полицията, за да дойдат и да ме проверят, за да има независим свидетел, че съм бил на съответния адрес в посоченото време и място. Може да направите справка чрез 112 или видинската полиция.

Аз бих желал да направите проверка защо нямаше „протоколна комисия „, която да установи липсата на кворум!? Защо не бе обявено годишното събрание на Видахим никъде на входовете, стената?  Според мен ще ви се представят фалшиви документи, така, че моля да направите обстойна проверка на хората „ подписали „ тези документи!!!! А не проверка 5 за 4. 

Моля да проверите дейноста на Видахим (реално никаква), тъй като на представените телефони на предприятието никой не отговаря!!!!  И да установите защо!!

Според мен би трябвало да се отменят взетите решения на последвалото събрание по чл. 223 ал.3 от ТЗ, тъй като там се изисква 100% единодушие. Предвид факта, че последвалото събрание на 09.07.2016. е станало заговорничешки, с цел да няма никакви други миноритарни акционери.  Аз лично нямаше да гласувам освобождаване от отговорност на Г-н Цветомир Лещарски и Г-н Ченко Ченков по никакъв начин! Аз лично исках да разбера „до къде са го докарали„ със завода и реших, тъй като бях в България да посетя събранието. Моето проучване навън и във Видин стигна до извода, че предприятието се води към умишлен фалит – и се цели каквото е останало, да се разпродаде (метала) за скраб. Това е „обществена тайна във Видин„ Връзки с инвеститорите реално няма.

Моля ви като комисия да направите проверка на моите факти и след като се убедите в правотата, да наложите съответните наказания на зокононарушителите.

Отговорът на КФН не закъснява. В него пише:
 
„ .... На 26.06.2016 г. Видахим АД е представило в КФН протокол за липса на кворум при провеждане на редовно годишно общо събрание, тъй като на първата дата (25 юни 2016 г.) не е представен повече от половината от капитала на дружеството. В протокола е посочено, че съгласно чл. 35 от Устава на дружестовто редовното годишно общо събрание на акционерите ще се проведе на 9 юли 2016 г., съобразно обявения в поканата дневен ред.

....

В случай на несъгласие с взетите решения на проведеното редовно годишно общо събрание на акционерите на Видахим АД, разполагате с възможността да потърсите защита на правата си по съдебен ред, по реда на чл. 74 от ТЗ.“

КФН пространно е описала правата на акционера и фактите по случая.

Investor.bg потърси и мнението на Видахим АД, което гласи:

Благодарим за интереса към редовното общо събрание на акционерите на дружеството. Както е видно от отговора на КФН, редовното общо събрание на акционерите на Видахим АД е проведено на 9 юли 2016 г. в присъствието на акционери, притежаващи 2 738 264 акции, съставляващи 94,681% от капитала на дружеството. 

Много от борсовите дружества са едва ли не "насила" публични вследствие на масовата приватизация от далечната 1995 г. Много от по-неликвидните дружества, пък и доста от ликвидните, са свикнали на събранията им да няма нито един външен акционер. Под "външен" се разбира различен от мажоритарния акционер и свързани с него лица. Затова не е изключено правилата за провеждане на събрания да не се спазват съвсем точно и протоколът да се пише не в Плевен например, а в София.

Нужно е, ако даден акционер ще ходи на общо събрание на акционерите на такава компания, да предупреди по-рано, за да се подготвят и да няма изненади като горната.

Акциите на Видахим АД поевтиняват от 11,4 лв. максимална цена за акция през 2007 г. до едва 0,268 лв. при последна сделка. Най-добрата оферта "купува" в края на вчерашната търговска сесия е дори на ниво от едва 0,019 лв. (две стотинки).

Последният отчет е за деветмесечието на 2016 г., като показва загуба от 12,5 млн. лв. и приходи от едва 2,6 млн. лв. (спрямо 8 млн. лв. за същия период на 2015 г.).

Свързани компании:

Видахим АД(VIDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
Това което се подразбира е, че КФН знае, че портокола на 25.06 от страна на Видахим е фалшиф!!!! НО ГО ПРИЕМА ЗА ''РЕДОВЕН"!!! Е това ако е Комисия за фин. надзор - болест му кажи!!! ТОВА Е КФПОЗОР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 7 години
Много са полезни такива сигнали от западни инвеститори (какъвто е този) западняци като него, защото ни показват колко сме зле и колко сме свикнали с положението си.... Като жабата, подгрявана бавно в тенджерата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 7 години
Аз се забавих известно време. Но поне има и мнение от Видахим.Сложих и редакционно мнение. Това е тъжната картинка на малките, неликвидни, губещи и нежелаещи да са публични компании. Понеже ходя на много ОСА, редовно съм сам от малките акционери.... Не ги оправдавам, но ако 10 години никой не се явява от малките, е лесно да се изкушиш да си напишеш протокола от София, например. Иначе трябва да биеш път до Видин.... Не ги оправдавам,но положеието е такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
_1912_
преди 7 години
:):):):)Пиша името на сайта и сайта ме цензурира, че съм написал името му :):):):)Явно, че името на сайта е нецензурно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
_1912_
преди 7 години
:):):):)Пиша името на сайта и сайта ме цензурира, че съм написал името му :):):):)Явно, че имато на сайта е нецензурно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
_1912_
преди 7 години
Явно казуса не е от половин година, а от 4 месеца. Явно, че акционера във Видахим не е писал до инвестор-а, а се е обърнал към КФН. Явно, че проверката на КФН-то е продължила по-дълго от месец. Явно, че за пореден път е спазена буквата на закона, но дребния акционер пак е прецакан. Явно, че законно ни прецакват и докато народа не се събуди ще е винаги законно прецакан. мда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
_1912_
преди 7 години
Явно казуса не е от половин година, а от 4 месеца. Явно, че акционера във Видахим не е писал до ***, а се е обърнал към КФН. Явно, че проверката на КФН-то е продължила по-дълго от месец. Явно, че за пореден път е спазена буквата на закона, но дребния акционер пак е прецакан. Явно, че законно ни прецакват и докато народа не се събуди ще е винаги законно прецакан. мда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Black and white cat-
преди 7 години
ам това е преди половин година. защо толкова късно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още