IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с КТБ е във фокуса на инвеститорите

Очакваното решение на БНБ оставя на втори план сондажите за съставяне на правителство, посочва Владислав Панев от УД Скай управление на активи

18:00 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Казусът с КТБ е във фокуса на инвеститорите

Индексите на БФБ сe понижиха в днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,5%) до 513,93 пункта, BG40 (-0,3%) до 103,11 пункта и BGTR30 (-0,3%) до 405,53 пункта. Единствено секторният BGREIT се покачи – с 0,1% до 97,86 пункта.

„Седмичната търговия е подвластна на очакванията за решение на БНБ по казуса със затварянето на Корпоративна търговска банка. Затова въпреки позитивните движения на международните пазари в понеделник и вторник борсата у нас не реагира по същия начин. Особено волатилни са акциите на финансовите компании и холдингите, които би трябвало да са най-потърпевши от негативно разрешаване на казуса с КТБ. На този фон сондажите за съставяне на ново правителство остават на заден план“, коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Скай управление на активи.

Оманският фонд е заявил интерес към оздравяването на КТБ
, но без Цветан Василев. Вторият по големина акционер в банката може да посочи конкретни ангажименти след оповестяване на доклада на одиторите и евентуалната държавна помощ. Банк Российский Кредит пък проявява интерес към дъщерната на КТБ ТБ Виктория.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 5,646 млн. лв., благодарение основно на прехвърлянето на 673 хил. акции (2% от капитала) на Софарма Трейдинг на стойност 3,614 млн. лв. при средна и последна цена от 5,37 лв. (-0,6%).

На 7 и 13 октомври през борсата също преминаха големи пакети с книжа на фармацевтичния дистрибутор - съответно за 727 и 700 хил. акции на цени от 5,40 и 5,42 лв. за брой.

С оборот над 100 хил. лв. днес бяха още Сила Холдинг (-21%) – 901 хил., Зърнени Храни България (+3,7%) – 718 хил. и Проучване и добив на нефт и газ (+6,4%) – 142 хил.

От вчера Проучване и добив на нефт и газ започна изплащането на дивидента за 2013 г.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 43 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/20, а при 7 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Проучване и добив на нефт и газ (+6,4%), а с най-силен спад след Сила Холдинг са книжата на Албена Инвест Холдинг (-6,6%) и Свилоза (-5,4%).

Трейс Груп спадна с 2,7%. Вчера акциите на холдинга се повишиха с 1,1%. Холдингът очаква неконсолидирана печалба от 9 млн. лв. през настоящата година, стана ясно на провелата се в петък годишна среща с инвеститорите, на която бяха заявени амбиции Трейс ПЗП Ниш АД да стане водеща пътностроителна фирма в Сърбия.

Днес нямаше сделки с акциите на САФ Магелан
Неконсолидираната загуба на дружеството за третото тримесечие се увеличава 3,5 пъти на годишна база до 773 хил. лв. За деветмесечието финансовият резултат е загуба от 904 хил. лв. при минус 124 хил. лв. преди година.

Нямаше търговия и с книжата на Слънчев бряг. Дружеството е намалило наполовина загубата за третото тримесечие на годишна база до 449 хил. лв. За деветмесечието загубата е 615 хил. лв. при минус 1,92 млн. преди година.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още