IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните участници очакват до 4 промени в състава на SOFIX

Акциите на някои дружества вече поевтиняват, а на други поскъпват, вероятно заради очакванията за излизане или влизане в индекса

12:35 | 23.08.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В началото на септември 2017 г. предстои ребалансиране на водещия български борсов индекс SOFIX, тоест промяна на включените в него компании.

До събитието остават по-малко от 2 седмици, а това ще е първото ребалансиране по новите критерии, които бяха приети от Българската фондова борса. Досега критерий беше само пазарната капитализация на свободно търгуваните акции, а сега той ще е с тежест от едва 25%, като са добавени други 3 нови критерия, които като цяло касаят ликвидността на дружествата.

Параметрите за брой сделки, медиана на оборота и особено за спред (отношение на цените по оферти купува, спрямо тези по оферти продава с тест от определена сума) са трудно изчислими.

Но лесно може да се направят и предположения според мястото на компаниите в класациите по оборот и брой сделки до 18 август 2017 г., като вече има допускания в специална тема по повод ребалансирането в Коментари на Investor.bg.

На първо място, можем да предположим, че кандидатите за влизане сред 15-те компании в SOFIX са вече в по-широкия индекс BGBX40, който съдържа 40 компании.

Ако погледнем текущата класация по брой сделки за последните 6 месеца, то М+Ц Хидравлик е на 26-то място, Индустриален капитал холдинг е на 34-то място, Холдинг Варна е на 36 –то място.

По отношение на класацията по оборот за последните 6 месеца, най-отзад от сегашните членове на SOFIX са Индустриален капитал холдинг АД на 31-во, Неохим АД на 26-то (Неохим е на 22-ро по брой сделки), Трейс груп холдинг на 25-то и М+Ц Хидравлик на 20-то. Но критерия е не просто оборотът, а „медиана на седмичен оборот през последните 6 месеца“, което сайтът на Investor.bg не изчислява.

Основни кандидати за влизане в SOFIX са Доверие обединен холдинг на 4-то място по брой сделки за последните 6 месеца (до 18 август 2017 г), Сирма груп холдинг на 8-мо, Индустриален холдинг България АД на 13-то място и други.

Компаниите, които сега не са част от SOFIX, но са в топ 15 по оборот за последните 6 месеца (до 18 август) и имат поне 750 акционера (минимално изискване за влизане в SOFIX), са Доверие обединен холдинг АД на 8-мо място, Сирма груп холдинг на 14-то, Индустриален холдинг България на 16-то.

В обобщение - от началото на септември може да има до 4 промени в състава на SOFIX, тоест от общо 15 компании в него, 4 да са нови. Това представлява обновяване на 27% от състава на индекса.

В темата за ребалансирането коментаторът Чичо Уорън е написал на 8 август 2017 г., че „към днешна дата влизат и излизат по 4 компании (общо 8). Сигурните са Сирма (SKK) и Доверие ОХ (5DOV) на мястото на Холдинг Варна (5V2) и Индустриален Капитал (4I8). Други две двойки са с по-близки резултати в класирането към момента и затова няма да ги напиша. Като чета по-долу предположението Ви, си мисля, че едната двойка ще ви изненада доста“

На 6 август коментаторът johny-bravo пише, че „според мен ще излязат три дружества, а именно Холдинг Варна, Алкомет и Хика и влизат на тяхно място Сирма, Доверие и Индустриален холдинг.“

Ребалансирането ще принуди Expat SOFIX ETF да разпродаде акциите на до 4 компании и да купува акциите на до 4 други. Ако промените са 3, то ETF-ът ще трябва да се бори за изтъргуване на акциите на 6 компании. Ако напуснат 2 компании, то фондът ще отиграва 4 вида акции и т.н.

Съществува и риск SOFIX да стане нестабилен индекс и на всеки 6 месеца (когато е ребалансирането му според правилата) да има промяна за 1-2-3-4 компании, не дай Боже на повече. Особено странно ще е, ако излизащите през септември се връщат в индекса през март, създавайки феномена „иди ми-дойди ми“.

Заставянето на фонда да купува/продава пък дава възможност на пазарните участници, познали промените в индекса, „да го изнудват“, продавайки му скъпо влизащите акции и купувайки евтино излизащите.

Последното ще доведе до оборот и резки изменения в цените, както и до комисиони от сделки за посредниците и БФБ-София АД.

Вече има движения на пазара, които може би се дължат на очаквания за влизане и излизане от индекса. Така например книжата на Индустриален капитал холдинг АД поевтиняват с 11% за последния месец до 3,61 лв. на 18 август, а акциите на Доверие обединен холдинг поскъпват с 29% в последния месец до 2,576 лв. на 18 август. За сравнение - SOFIX е на плюс с 2% през периода.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Investor.bg не прогнозира кои компании ще влязат и кои ще отпаднат от SOFIX, а просто насочва вниманието към такава хипотетична вероятност. Авторът на статията притежава акции в част от изброените компании.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Всеки си има глава на раменете да си преценява сам на мен статията ми харесва :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Матю Стокс
преди 6 години
Цитат: "Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. "То е ясно, че не е препоръка, ама да твърдите, че това писание има аналитичен характер, е най-малкото несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още