IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ събраха над 7 млн. лв. през октомври

Само в последните дни на месеца Росен Ангелчев и Лазар Илиев са върнали близо 1,15 млн. лв., дължими на банката

08:49 | 03.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Точно 7 013 340,59 лв. постъпиха по сметките на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от синдиците правни действия по събиране на вземания през октомври, показват изчисленията на Investor.bg по данни на седмичните отчети на Росен Ангелчев и Лазар Илиев.

Само през последната седмица на октомври синдиците върнаха още 1 145 328,23 лв., става ясно от седмичния им отчет за периода 26-30 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

1 112 804,34 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 32 223,89 лв. - от физически лица, а 300 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“. Отново в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

Период Сума в лв.
5-9 октомври 2 013 809,19
12-16 октомври 2 798 664,46
19-23 октомври 1 055 538,71
26-30 октомври 1 145 328,23
Общо 7 013 340,59

Таблица: Investor.bg по данни на седмичните отчети на синдиците на КТБ

За периода 28 септември-2 октомври са отчетени 534 712,70 лв., но тъй като не е ясно каква част от сумата (или пък цялата) е постъпила в първите дни на октомври, цифрата е пренебрегната в изчисленията.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които КТБ е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката. Освен това Ангелчев и Илиев продължават с разглеждането на постъпилите възражения по отношение на съставения списък с приетите вземания. Крайната цел е да се състави списък с кредиторите, чийто вземания са оспорени.

Синдиците решават дали постъпилите възражения са основателни с оглед на приложените становища и доказателства по тях и излизат с окончателно решение относно изключването или включването на вземането в списъка на приетите вземания. Според Закона за банковата несъстоятелност невключено вземане може да се оспори пред съда по несъстоятелността.

Има и напредък и при дейността на Alix Partners - международната компания, която през юни бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ. В седмичния отчет на Ангелчев и Илиев се посочва, че са изпратени становище и въпроси на работната група на банката, сформирана с цел да разгледа доклада на фирмата. Документът бе предаден в суров вид в края на септември.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
На мен все още не мие ясно колко точно от тази сума е от изрядните платци и колко е от онези кухи фирми, на които Василев и компания отпускаха необезпечени крадити. Ще кажа браво на синдизите, ако това са основно пари от лошите кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Не са необходими 23 години! Достатъчно е да запорират активите на Цецо Василев в чужбина! Само къщата му на брега на Женевското езеро струва поне 20 млн. евро! Ако има желание да му прекъснат рахата и 5-звездния начин на луксозен живот в Сърбия, може да се окаже, че щетите от неговата пирамида ще бъдат ограничени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
То добре, но при 2млрд. лева изчезнали, с това темпо ще им трябват 23 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
obafeme
преди 8 години
Ако е вярно, че към момента в банката са събрани 1,2 млрд лева, какво се оказа, че лошите кредити не са 97%, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още