IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма Трейдинг обяви намеренията си за придобиване на сръбската Lekovit

Сръбската компания е най-бързо развиващият се местен търговец на едро с лекарства през последните три години

15:15 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фармацевтичната компания Софарма Трейдинг обяви намеренията си за придобиване на мажоритарен дял от сръбската компания Lekovit – най-бързо развиващия се местен търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, обяви дружеството чрез БФБ - София.

Настоящият собственик на Lekovit Драган Петрович ще задържи миноритарен дял от акциите на компанията и ще продължи своя принос в развитието на фирмата като изпълнителен директор.

Софарма Трейдинг е лидер по приходи на фармацевтичния пазар в България, който за 10 години успя да диверсифицира успешно своя бизнес модел и да се трансформира от търговец на едро с лекарства за аптеки и болнични заведения в напълно интегриран доставчик на услуги и решения за различни сегменти на сектора "Грижа за здравето".

В периода 2006 – 2016 г. компанията отчита непрекъснат ръст и увеличава своите приходи пет пъти, а нетната си печалба - 22 пъти. Софарма Трейдинг навлиза на сръбския пазар в средата на 2015 г. първоначално с ексклузивното си бранд портфолио, последвано от установяване на пълния бизнес модел на компанията, вече наложен в България.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Lekovit, от своя страна, е компания, позната като един от най-надеждните фармацевтични търговци на едро в Сърбия, постигнала през последните три години значим ръст на клиентската база, приходите и печалбата. Динамичният растеж на Lekovit е резултат от стратегията на компанията за диверсификация на клиентската база, пълно използване на пазарния потенциал, по-ефективно партньорство с доставчиците и цялостно подобрение на рентабилността.

Партньорството между Софарма Трейдинг и Lekovit ще изгради основата за разгръщане в национален мащаб на двете компании в Сърбия, съчетавайки финансовия потенциал и диверсифицирания бизнес модел на българския инвеститор с познанията за местния пазар и отличната репутация на сръбската компания. Обединението ще доведе и до налагане на локалния пазар на иновации, водещи световни практики и съвременни технологии, които българската компания използва на родния пазар.

Investor.bg очаква подробности и коментар за сделката от Софарма Трейдинг.

Придобиването на мажоритарния дял подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията в Сърбия.

Акциите на Софарма Трейдинг поскъпват с 29,52% от началото на годината, а през последната една година ръстът в цената е с 44,17% при пазарна капитализация от 268,505 млн. лв. 

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още