IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма Трейдинг - последователност и солиден фундамент

Дистрибуторът може да донесе добра дивидентна доходност и тази година, пише ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Пунчева-Василева

09:15 | 26.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма Трейдинг - последователност и солиден фундамент

„Последователно“. Тази дума, за съжаление, рядко бива свързана с българския капиталов пазар. В някои случаи напълно резонно. В други не. Така например, тя седи естествено до Софарма Трейдинг АД, най-големият дистрибутор на лекарства в България, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг АД Татяна Пунчева-Василева.

Изграждането на солиден фундамент

Чисто фундаментално, от създаването си през 2007 г. до днес, Софарма Трейдинг не спира да увеличава и приходите, и печалбата си. За последните осем години първите са се удвоили, а средногодишният им ръст е малко над 12%. Печалбата също е по две, като изключение от последователния ръст е 2009 г., когато се понижава с 27%.

За деветте месеца на 2015 г. тенденцията е същата – приходите и печалбата отново се повишават, съответно - с 5% и 18,6% на годишна база.

Приходи и нетна печалба на Софарма Трейдинг

Графика: ЕЛАНА Трейдинг АД

Причината за тези резултати са комплексни. Една от тях е в последователните усилия на компанията в разнообразяване на услугите си. От чист дистрибутор на лекарства при създаването си сега компанията е много по-комплексна – дистрибутира медицинско оборудване, консумативи, козметика, витамини, хранителни добавки. Част от това портфолио е и от ексклузивни договори например с General Electric, Abbot, Aboca, Jamieson и др.

Така през 2015 г. Софарма Трейдинг вече е ключов играч и на болничния пазар, а последователно изграденото комплексно портфолио носи и възвращаемост за инвеститорите. Средната възвращаемост на капитала за компанията през последните пет години е 13%, като расте от 11% през 2010 г. до почти 17% в края на 2014 г. В края на септември 2015 г. вече е 19,7% на годишна база.

В същото време инвестициите в нови болници, които последните години бяха съществени, не подминаха Софарма Трейдинг. И това също рефлектира върху резултатите на компанията. Например, за деветте месеца на 2015 г. един голям договор за доставка на оборудване за болница „Св. Иван Рилски“ в София донесе както добър приход, така и значителна печалба за дистрибутора, а оттам и за инвеститорите й.

Нормата на брутната печалба от продажба на оборудване за периода е 30% при среден марж в дистрибуцията на лекарства далеч под регулаторно разрешените 7%. А в този бизнес борбата е за всяка базисна точка на маржа.

Точка за теб и точка за мен

Софарма Трейдинг е и сред компаниите на Българска фондова борса, които последователно споделят спечеленото с инвеститорите си.

През последните седем години компанията е разпределяла средно 79% от печалбата си, а средната дивидентна доходност за периода е 6,08% (на база ex-div day) или два пъти над средното за SOFIX.

Съотношение печалба и дивидент на акция и дивидентна доходност при Софарма Трейдинг

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още