IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ се понижи до най-ниското ниво от 10 години

Ръстът на заетостта обаче рязко се забавя през март

16:34 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта извън земеделието в САЩ расте с 98 хил. работни места през март, което е под прогнозите за около 180 хил. нови позиции, съобщава CNBC.

Данните на Службата по трудова статистика от петък показват още, че безработицата се понижава от 4,7 до 4,5%, което е най-ниското ниво от май 2007 г.

Почасовите възнаграждения растат с 0,2% на месечна и с 2,7% на годишна база.

CNBC посочва, че и през януари, и през февруари данните надминаха очакванията на експертите и като цяло трудовият пазар в САЩ стартира годината много добре. 

В сряда традиционно беше публикуван докладът на частната компания ADP и той показа също впечатляващ ръст на заетостта в частния сектор с 263 хил. позиции. Това до голяма степен повлия на очакванията, че тази инерция ще продължи.

Действително забавянето спрямо първите два месеца на годината е рязко, но вероятно то отразява връщане на ситуацията към нормалното, коментира Bloomberg.

Пазарът на труда даде достатъчно увереност на Фед да повиши лихвените проценти през март. Бизнесът е изправен пред свиващ се дял на безработните и това увеличава натиска за повишаване на заплатите, така че да се привличат и задържат добри служители.

Американският президент Доналд Тръмп си постави за цел създаването на 25 млн. работни места в рамките на 10 години, което предполага 208 хил. нови позиции месечно, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още