IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд продължава да пропада

Слабите макроикономически данни от Острова са причина за поредния удар

17:46 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опасенията за рецесия във Великобритания накараха инвеститорите да продължат да разпродават местната валута. След обявяването на слабите данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI), които показаха, че секторът на услугите - един от основните двигатели на растежа на британската икономика, е особено силно ударен от вота за излизане от ЕС, паундът се обезцени с 2 цента до 1,31 долара за паунд.

Британската икономика явно се свива с най-бързия си темп от финансовата криза насам през първия месец след вота около Brexit, като индексът за активността на бизнеса отбелязва най-големия си спад в 20-годишната си история, предава Ройтерс.

PMI индексът за сектора на услугите на Острова отчита спад до 47,4 пункта през юли от 52,3 пункта през юни, което е най-рязкото понижение в историята на индекса и най-лошите данни от март 2009 г. по време на глобалната икономическа рецесия. Показателят за активността в производителността се понижава до 49,1 пункта от 52,1 пункта през юни, което е най-ниското ниво от февруари 2013 г. Общият индекс на двата сектора се е сринал до 47,7 пункта през юли от 52,4 пункта през предишния месец - най-слабото ниво от април 2009 г.

„Ако през следващите месеци видим подобни данни, то още преди края на годината икономиката ще влезе в рецесия“, твърди стратегът Крег Ерлъм от финансовата къща Oanda.

Анализ на Barclays окачестви данните за PMI индекса като „съвместими с предстояща рецесия". Анализаторите посочват, че нивата на доверие вероятно ще паднат още след гласуването за Brexit.

„Ние прогнозираме, че Великобритания вероятно ще влезе в ниска, но продължителна рецесия след третото тримесечие, като средно ще отчита спад от по 0,1 на сто на тримесечна база“.

В следобедните часове борсовият индекс FTSE-100 преодоля началната си слабост преди всичко заради спекулации за понижаване на лихвите и към 17 часа е с ръст от 0,4 на сто.

В Лондон акциите на Vodafone скачат с 5% до 11-месечен връх на ниво от 236,25 пенса, като повеждат индекса. Вторият най-голям мобилен оператор в света отчете по-добър от очаквания растеж на органичните си приходи в размер на 2,2% за първото тримесечие. С това компанията отбеляза осмо поредно тримесечие с повишение на основния си показател за растеж, подпомогната от силно представяне в Испания и Германия.

„Изглежда, че Английската централна банка вече разполага с всички факти, които са ѝ нужни, за да може да облекчи паричната политика при следващото си заседание през август“, казва анализаторът Нейл Уилсън от ETX Capital, цитиран от Ройтерс. 

Новото правителство в Лондон на премиера Тереза Мей сега трябва да договори напускането на ЕС, но преди това се очаква да се намеси централната банка, за да помогне на икономиката да премине през шока. Експертите очакват твърдо, че Централната банка на Англия ще понижи в началото на август основния си лихвен процент от сегашните 0,5 процента на по-ниска стойност и ще разшири обема на програмата за облигации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още