IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данни от САЩ ще движат пазарите днес

В 15:30 часа българско време предстои да бъде публикуван доклад с финално четене на БВП на САЩ през третото тримесечие

11:13 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През изминалия ден щатският долар отстъпи спрямо еврото до 1.0425 долара за евро. Това се случи въпреки добрите икономически данни от САЩ. Изненадващо, продажбите на готови жилища в страната се повишиха за 3-и пореден месец до най-високото си равнище от близо 10 години насам. Продажбите се увеличиха с 0.7% до 5.61 млн. жилища. Тези данни са изключително важни, защото представляват текущото състояние на пазара на недвижими имоти, вземайки предвид влиянието, което може да окаже пазарът на недвижими имоти върху посоката на бизнеса. Европейската валута продължава да поскъпва и през днешния ден, като се търгува на ниво от 1.0444 долара за 1 евро.

Петролът прекъсна печелившата си серия, след като записа сериозен спад през изминалия ден след увеличението в петролните запаси на САЩ с 2.3 млн. барела. Лекият суров петрол сорт WTI отстъпи с 1.5% до 52.53 долара за барел. Това от своя страна повлия на двойката USD/CAD, която се търгуваше в края на изминалия ден на ниво от 1.3431 канадски долара за 1 щатски долар. Икономическите данни от Канада и САЩ днес се очаква да предизвикат сериозни движения при двойката.

В 15:30 часа българско време предстои да бъде публикуван доклад с финално четене на БВП на САЩ през третото тримесечие, както и редовните седмични данни за подадените молби за помощи за безработица. Погледът на пазарните участници ще бъде насочен и към поръчките на трайни стоки. Канадският долар пък може да бъде подкрепен от индекса на потребителските цени и продажбите на дребно в страната.

Европейските борсови индекси приключиха вчерашния ден с леки повишения въпреки новините, че италианската банка Monte dei Paschi ще остане без ликвидност до четири месеца, което е значително по-рано от първоначално предвидените 10 месеца. Германският DAX30 записа ръст до 11 466.55 пункта, след като акциите на Volkswagen поскъпнаха. Индексите зад Океана от своя приключиха на червена територия, като индустриалният Dow Jones така и не успя да достигне психологическата граница от 20 000 пункта. След спад в цената на акциите на Goldman Sachs индексът се понижи до 19 932.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

През днешният ден ще бъдат публикувани данни за инфлацията в Канада. Цялостно инфлацията и по-конкретно CPI, се покачва през последните месеци, но за момента остава под очакванията и целите. Забавянето се дължи предимно на ниските цени на хранителния сектор. По-слаби данни ще окажат добра възможност за покупки на двойката AUD/CAD. Тъй като австралийският долар е неутрален към момента, можем да търгуваме и в двете посоки. Следователно по-слаби данни ще ни дадат възможност да купуваме, докато по-силни данни ще ускорят в краткосрочен план поевтиняването и можем да търсим краткосрочни продажби, стига да получим необходимата пазарна кондиция. Ако покупките на двойката може да задържим за няколко дни, късите позиции е добре да се играят в рамките на една сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:37 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още