IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ няма да повиши лихвите, преди да свие количествените облекчения

Прогнозата е на трейдъри, до които се е допитала агенция Ройтерс

17:39 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да повиши лихвените проценти, преди да свие програмата си за количествени облекчения, която по сегашния план би трябвало да приключи в края на декември. Това сочи проучване на агенция Ройтерс сред трейдъри.

Банката проведе заседание миналата седмица, а на последвалата пресконференция президентът Марио Драги увери, че програмата за изкупуване на облигации ще продължи поне до края на годината, какъвто е планът, а причините за това са все още слабата инфлация и слабия икономически растеж в еврозоната.

Според източници на агенция Ройтерс някои от икономистите в ЕЦБ са заговорили за повишение на лихвите преди края на програмата за количествени облекчения. Тези предложения обаче не са получили широка подкрепа.

От всички 21 трейдъри, които са отговорили и на допълнителен въпрос в анкетата на Ройтерс, 19 казват, че ЕЦБ няма да повиши лихвите, преди да свие програмата за количествени облекчения.

В редовното проучване на агенцията за обема на седмичните операции по рефинансиране, средната прогноза е, че банките ще вземат на заем 23,5 млрд. евро тази седмица, което е под нивото от миналата (23,9 млрд. евро.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още