IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ спира временно покупката на облигации по Коледа

Причината е намалената пазарна ликвидност по това време на годината

12:03 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ спира временно покупката на облигации по Коледа

Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да преустанови временно програмата за покупки на облигации по време на Коледните празници.

От 22 декември до Нова година няма да се осъществяват покупки на облигации заради ниската пазарна ликвидност в този период, обяви банката в изявление.

Програмата ще бъде възобновена на 4 януари. За сметка на това по-рано, между 27 ноември и 21 декември ЕЦБ и националните банки на страните от еврозоната планират да придобият повече облигации.

Европейската централната банка стартира одобрената през януари програма за покупки на държавни облигации в еврозоната за над 1 трлн. евро на 9 март. По думите на гуверньора Марио Драги основната цел на месечните покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро е да се осигури достатъчна парична ликвидност в еврозоната, която да повиши икономическия растеж и инфлацията.

Мнозина експерти обаче са скептични, че количествените улеснения ще окажат желаното въздействие. Те се опасяват от образуване на нов ценови балон заради изобилието от евтини пари. Има риск също така правителствата да изоставят усилията, насочени към реформи, тъй като ЕЦБ до голяма степен ще финансира държавните дългове. 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още