IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ревизира нагоре ръста на БВП през второто тримесечие

Повишението е насърчено от по-високи капиталови разходи, складова наличност в частния сектор и публични инвестиции

09:47 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се е разширила с по-бърз темп, отколкото първоначалните изчисления показаха, насърчена от по-високите капиталови разходи, складова наличност в частния сектор и публични инвестиции.

Финалните данни сочат, че БВП на Япония се разширява с 0,7% на годишна база, а не с 0,2 на сто, както се смяташе по-рано, съобщава Bloomberg. Средните очаквания на анализаторите бяха за потвърждение на ръста от 0,2% през второто тримесечие.

На тримесечна база повишението възлиза на 0,2%, като данните са ревизирани нагоре спрямо първите изчисления, които показваха нулев ръст.

Бизнес инвестициите се свиват с 0,1% на тримесечна база, а не с 0,4 на сто. 

Складовата наличност в частния сектор допринася с 0,1 процентни пункта за ръста на БВП, а не с 0, каквато беше първоначалната оценка. Именно складовата наличност допринася най-много за ревизирането на данните.

Инвестициите в публичния сектор растат с 2,6%, а не с 2,3%.

Частното потребление се повишава с 0,2% на тримесечна база, потвърждавайки първоначалните данни.

Докладът е публикуван малко преди срещата на Японската централна банка през този месец, когато институцията ще представи цялостен преглед на паричната си политика и ще реши дали да разшири стимулите.

„Първото ми впечатление е, че не е толкова лошо, колкото се очакваше, след като капиталовите инвестиции, при които се очакваше спад, всъщност растат“, казва Ацуши Такеда, икономист в Itochu Corp. в Токио. „Това обаче не променя факта, че на икономиката ѝ липсва тяга“, допълва той.

Отделно японските власти публикуваха данни за излишъка по текущата сметка, който възлиза на 1,94 трлн. йени (около 19 млрд. долара), докато очакванията бяха за 2,07 трлн. йени.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още