IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка отчете най-високата си печалба от 2002 г.

Сред причините са по-големите постъпления от продажбата на облигации и печалбата от активи в чуждестранна валута

10:00 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската централна банка отчете най-високата си печалба от 2002 г.

Печалбата на Японската централна банка нарасна до 13-годишен връх на фона на по-високите постъпления от продажбата на облигации и печалбите от активи в чуждестранна валута. Въпреки това голямото натрупване на активи би могло да създаде проблеми, когато институцията в крайна сметка започне да нормализира паричната си политика, пише CNBC.

Малко повече от две години след началото на масивната програма за изкупуване на активи ЯЦБ продължава да разширява своя баланс с безпрецедентни темпове. Засега тези покупки на активи дават резултати, сочи финансовият отчет на банката, публикуван в сряда. За фискалната година, която приключи в края на март 2015 г. централната банка отчете нетна печалба от 1,009 трлн. йени (8,100 млрд. долара), с 28% повече на годишна база, до най-високото ниво от 2002 г.

По-голямата част от тласъка идва от скока на печалбата от лихви по облигациите, които централната банка притежава, както и от валутните активи на фона на рязкото поевтиняване на йената.

Но разширяването на баланса на централната банка носи и своите рискове, предупреждават анализатори.

"Когато ЯЦБ започне да свива стимулите, тя може да бъде изправена пред невиждан в съвременната история отрицателен капитал и може да се наложи да поиска от правителството финансова инжекция", изтъкна старши икономистът за Япония в JPMorgan Maсамичи Адачи.

ЯЦБ разшири своите покупки на активи до 80 трлн. йени на година в края на октомври 2014 г. и към момента е собственик на около една четвърт от общите японски държавни облигации. Само през миналата година стойността на притежаваните от централната банка правителствени бонове отчете 30% ръст до 220 трлн. йени.

Същевременно печалбата от лихви по тези книжа скочи с 25% на годишна база до 1,033 трлн. йени, а печалбата от активи в чуждестранна валута – с 27% на годишна база до 857 млрд. йени.

Всички тези оптимистични цифри идват, въпреки че централната банка плати рекордните данъци в размер на 342 млрд. йени през фискалната 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още