IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките в Източна Европа се връщат към темпове на растеж отпреди кризата

Отличникът е Румъния, Полша изостава

17:34 | 12.08.16 г. 7
<p>
	Потребителските разходи компенсират спада в инвестициите.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Потребителските разходи компенсират спада в инвестициите. Снимка: Архив Ройтерс

Източна Европа може да се похвали с четири от петте най-бързи повишения на брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз (ЕС) през второто тримесечие. Потребителските разходи компенсират спада в инвестициите, при което някои бивши социалистически икономики се връщат към темпове на растеж отпреди финансовата криза през 2008 г., посочва Bloomberg.

Румъния повежда петте бивши комунистически държави, които публикуват предварителни данни за икономическия растеж в петък, с ръст от 6% на годишна база през периода април – юни. Това представлява ускорение спрямо повишението от 4,3% през първото тримесечие. Растежът се ускорява и в България, Унгария, Словакия и Полша – най-голямата източноевропейска икономика.

В еврозоната ръстът на годишна база е 1,6 на сто. 

Набраната инерция показва, че държавите, сред които само Словакия използва единната валута, демонстрират издръжливост на фона на слабия растеж в еврозоната. Общият им БВП на стойност около 1 трилион долара ще се увеличи с 3,5% тази година, като вероятно ще изпревари глобалния ръст, смята Международният валутен фонд.

Данните за БВП през второто тримесечие надминават очакванията в Румъния, Словакия и Унгария. Изненадващото възстановяване понижава опасенията за перспективата тази година, след като през първото тримесечие се наблюдаваше забавяне на икономиката с намаляване на финансовата подкрепа от страна на ЕС, посочва Bloomberg.

Румъния отчита най-бърз растеж от 2008 г. насам, тъй като данъчните облекчения и ръстът в заплатите подкрепя потреблението в годината на избори.

Ръстът в размер на 3,7% в Словакия може да помогне годишното разширение на БВП в страната да достигне 3,4 на сто, смята Министерството на финансите. Повишението в Унгария почти се утроява до 2,6 на сто и показва, че икономиката може да се разширява дори и на фона на понижаващи се средства от еврофондове, смятат от икономическото министерство. Според властите в Будапеща целта за 2,5% ръст тази година ще бъде постигната.

Според Уилям Джаксън, анализатор от Capital Economics в Лондон в Унгария е малко вероятно да има понижение на лихвените проценти. В Румъния обаче се очаква затягане на паричната политика тази година, за да се гарантира, че икономиката няма да прегрее.

В региона изоставащият се оказва най-голямата икономика – Полша. Ръстът в размер на 3,1% не успя да оправдае очакванията за 3,3% повишение и се ускорява с едва 0,1 процентен пункта спрямо първото тримесечие. В подкрепа на икономиката се оказват 4-те млрд. злоти (1,1 млрд. долара) за нови детски надбавки. Положителен импулс дават индустриалното производство и продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
VIK88
преди 7 години
Браво!Продължаваме напред и не се предаваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Както и фактът, че румънската икономика е далеч по-добре структурирана от нашата и зависимостта и от "лесните пари" е далеч по-ограничена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Личи си положителния ефект от антикорупционните мерки в Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
У нас се скъсаха да събират данъци и затова сме на опашката а може би още падаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Вдигаш соц. разходи и икономиката пада !Смъкваш данъците и тя се покачва !Това е правилно, а поляците си качили соц.разходи и не оправдали очакванията за икономически ръст, нормално е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 18
DutyFree
преди 7 години
Дааа, но другаря ШУТИН ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ДА ИМА КОНФЛИКТИ И ДА НЯМА РАЗВИТИЕ, С ТИЯ САНКЦИИ СРЕЩИ РУСИЯ!! Няма оправия с тоя ФАШИСТ ЧЕРВЕН!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
Да, но другаря ВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още