IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява до 0,2% през юли

Така втори пореден месец ръстът на цените във валутния съюз се задържа на положителна територия

13:35 | 29.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се ускорява от 0,1% през юни до 0,2% на годишна база през юли, сочат предварителни данни на Евростат.

Така втори пореден месец ръстът на цените във валутния съюз се задържа на положителна територия.

Най-голям принос за ръста на потребителските цени има поскъпването на хранителните продукти, алхокола и тютюневите изделия (1,4% спрямо 0,9% през юни). Следват услугите, чието поскъпване се ускорява от 1,1% през юни до 1,2% през юли.

Ръстът на цените на неенергийните индустриални стоки остава стабилен на ниво 0,4%, а енергията поевтинява с 6,6%, след като през юни беше записан спад в цените от 6,4 на сто.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и храните, е 0,9% на годишна база, каквато беше и миналия месец и в унисон с пазарните очаквания.  


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 7 години
Инфлацията много отдавна е минала 2% но умишлено не го казват за да имат оправдание да наливат още пари защото иначе не могат да си насмогнат на раздутите бюджети .Единствено горивата са малко надолу но това няма как да компенсира нарастването на останалите цениЦените на имотите в ЕУ само за последните 2 години скочиха с над 30-50% цените на храните с поне 10% и тн и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
ДА LYUSIEN СЕГА ДА ИДВАТ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ ПОСЛЕ ТАНКОВЕТЕ И НАКРАЯ СУПЕР МАРИО С БАЗУКАТА ТОВА С НАЛИВАНЕТО НА ПАРИ Е МАЛКО КАТО ДА ГУШИШ ГАСКИ ЗА ГАШИ ДРОБ ПО ПРИНУДА С ПОМПИ ДА ГИ ХРАНЯТ ХУБАВО Е ДРАГИ МИ LYUSIEN КОГАТО НЕЩАТА СЛЕДВАТ ЕСТЕСТВЕНИЯ ХОД НА ЕВОЛЮЦИЯТА ИНАК НЕЩАТА МУТИРАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още