IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар поевтиня спрямо щатския

За ръста на щатския долар спомогна и изявлението на гуверньора на Фед Джанет Йелън по-късно вчера

10:49 | 19.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Канадският долар записа сериозен спад през изминалия ден от 1.73% спрямо щатския долар, въпреки решението на централната банка на страната да остави лихвените равнища без промяна. Основният лихвен процент в Канада, който използват главните финансови институции , за да вземат и отпускат заеми помежду си, остана на ниво от 0.50%. Гуверньорът на банката Стивън Полоз, заяви на пресконференцията след това, че ако бъде подложена на риск поставената от страната инфлационна цел, банката ще прибегне към действия и може да свали основната лихва. Това доведе и до силна разпродажба на двойката USDCAD, която в края на деня се търгуваше на ниво от 1.3264.

За ръста на щатския долар спомогна и изявлението на гуверньора на Фед Джанет Йелън по-късно вчера. Йелън заяви, че икономиката на САЩ е близо до поставените от централната банка цели за пълна заетост и инфлация от 2%. В зависимост от това, как ще се движи икономиката на страната през следващите месеци, ще се вземе решение кога и с колко да бъде повишена лихвата по федералните фондове, допълни тя. Думите на Йелън бяха подсилени и от данните за декемврийската инфлация, която достигна 2.1%. От изявлението на гуверньора на Фед се установи още, че очакванията на банката са за повишение на лихвата няколко пъти в годината до края на 2019 г. Вследствие на изявлението на Йелън, щатският долар се повиши спрямо кошницата от валути с 0.60%.

Силният долар повлия на цената на петрола, който записа спад от 2.67% през вчерашния ден. За понижението в цената спомогна и излязла информация от Щатската енергийна администрация (EIA), че по-високата цена на петрола ще увеличи производството на шистов нефт в САЩ. EIA представи доклад за сондажната производителност, прогнозирайки ръст от 41 000 барела дневно през следващия месец. Според EIA цената на лекия суров петрол сорт WTI ще се движи в рейндж между 50-55 долара за барел през следващия месец, като до края на годината диапазонът ще се разшири до 50-60 долара за барел. Нарастващият добив на шистов петрол в САЩ може обаче да навреди на сделката на ОПЕК. Картелът може да бъде притиснат да намали допълнително производството си, за да поддържа висока цена. В своя последен месечен доклад ОПЕК повиши прогнозата за ръст в търсенето на петрол през 2017 г. с 1.16 млрд. барела на ден. От доклада се установи, че добивът на ОПЕК за декември е намалял с 211 000 барела на ден.

Индексите в Европа приключиха вчерашната сесия разнопосочно, като германският DAX30 се повиши с 0.5% до 11 598.55 пункта, а френският САС40 приключи с понижение и се търгуваше на ниво от 4 855.80 пункта. Индексите зад Океана също приключиха в различни посоки, като индустриалният Dow Jones спадна с 0.1% до 19 800.45 пункта, а широкият S&P500 записа ръст от 0.2% до 2 269.53 пункта. Акциите на Goldman Sachs Group Inc. спаднаха с 0.6%, въпреки по-силните от очакванията печалби за тримесечието, докато тези на Citigroup Inc. се повишиха с 1.7% след по-слаби от очакваните тримесечни печалби.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/CAD

Вчера публикувахме идеята за покупки на двойката ако цената преодолее съпротивата при 1.40000.

„През днешния ден предстои изявление на канадската централна банка. Възможно е да видим волатилност при канадския долар. Тя ще бъде благоприятна за търсене на търговия през следващите дни. Много малко вероятно е да видим промяна в монетарната политика на Канада, ситуацията ще остане без промяна и вероятно тонът на Стивън Полоз ще бъде повече оптимистичен, отколкото песимистичен. Ако сме прави, Канадецът ще получи моментна подкрепа. Двойката може да тества за пореден път подкрепата около 1.38784. Разбира се, не бива да забравяме, че техническият анализ дава по-силни индикации за поскъпване. Ако въпреки липсата на промяна в действията и очакванията на КЦБ, двойката поскъпне и преодолее нивото от 1.4000, ще получим добър технически сигнал за покупки на евро срещу канадски долари в краткосрочен план.“

Лихвеният процент остана непроменен, но песимизмът на Полоз бе изненада, за щастие благоприятна за нашите настроения в полза на еврото. Покупките бяха с приоритет, както писахме, а изявлението подкрепи неочаквано нашата стратегия. В резултат получихме бързо и чисто достигане на целта при 1.41000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още