IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът сред японските индустриалци е на десетгодишен връх

Настроението в сектора на услугите спада, но все още остава на сравнително високо ниво

14:39 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието сред японските производители се повиши през август до най-високото си ниво от десетилетие, водено от доброто настроение на производителите на индустриални материали, сочи проучване на Ройтерс, проведено между 1 и 16 август сред 265 компании. Това е поредният знак за разширяването на икономическото възстановяване.

Както показва анкетата на Ройтерс след големите и средните предприятия, доверието сред индустриалните концерни се покачва през август с 1 пункт до 27 пункта. Това е най-високата стойност от 10 години, когато светът бе изправен пред финансовата криза. 



Месечната анкета на Ройтерс показва същевременно, че настроението в сектора на услугите спада, но все още остава на сравнително високо ниво, което подчертава силата на вътрешното търсене, отчело силно разширяване през второто тримесечие. Доверието в сектора на услугите спада с 4 пункта до 29 пункта.

Бизнес доверието вероятно ще спадне леко през следващите три месеца заради по-слабо частно потребление и по-ниски капиталови разходи.

“Нашият бизнес е силно зависим от пазарите в чужбина, а вътрешният пазар не е толкова слаб, Китай се възстановява, а Америка и Европа се представят добре. Като цяло доверието е добро", казва пред Ройтерс Кейсуке Фуджи, говорител в Fanuc Corp, производител на роботика и оборудване за автоматизация.

Компанията очаква печалбата да нарасне с 6,1% през тази финансова година, а приходите да се увеличат с 13,9% на фона на силното търсене на продукти, свързани с информационните технологии в Китай и Тайван, и индустриалните роботи в САЩ, Европа и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още