IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на суровините се отразява на доходността по облигациите

Инвеститорите търсят средна доходност от 7,39% от компании с рейтинг "junk"

17:38 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Поевтиняването на суровините се отразява на доходността по облигациите

Разходите по заемите на високодоходните компании са нараснали до най-високите си стойности за почти три години, след като резкият спад на цените на суровините направи кредитирането на енергийните компании по-рисково, коментира Bloomberg.

В четвъртък инвеститорите искаха средна доходност от 7,39% за облигации, продавани от компании с рейтинг “junk” на световно ниво. Това е най-високата стойност от октомври 2012, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch.

Индексът за суровините на Bloomberg, който следи стойностите на 22 суровини, включително метали, петрол и житни култури, се понижи с 0,93% в петък до най-ниските си равнища от над 13 години.

Енергийните компании, които представляват 14% от световния високодоходен индекс, се борят със спад от над 30% на цената на суровия петрол сорт Брент от началото на май в резултат на свръхпредлагането. Спадът е спомогнал за най-голямото увеличаване на разликата между разходите по заеми на компаниите с рейтинг „junk” и на такива с висок рейтинг от декември насам, показва още данните, тъй като фирмите в спекулативния клас нямат финансови буфери, с които да се справят с по-слабите приходи.

„Има реална опасност енергийните компании да изпаднат в сериозни затруднения с високата доходност“, казва Дейвид Нюман, ръководител в Rogge Global Partners в Лондон, която управлява повече от 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още