IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на шведската икономика надминава двойно очакванията за второ тримесечие

Усилията за приема на рекорден брой търсещи убежище водят до ръст в публичните разходи

15:23 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на шведската икономика надминава двойно очакванията за второ тримесечие

Ръстът на шведската икономика надминава двойно очакванията за второ поредно тримесечие. Икономиката на скандинавската страна се разширява по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие на 2015 г., след като централната банка на страната (Riksbank, б. ред.) прибегна до рекордни стимули, за да постигне целта си за инфлацията, съобщи Bloomberg.

В сравнение с предишното тримесечие сега БВП расте с 1,3%, а средната прогноза на икономистите от Bloomberg беше за повишение от 0,7%. На годишна база ръстът е 4,5% в сравнение с очакванията за стойност от 3,6 на сто. 

„Ръстът беше супер силен и повишението е широкомащабно“, казва Магнус Алвесон, директор на звеното за прогнози в Swedbank в Стокхолм. „Това увеличава шансовете Централната банка да не е необходимо да се намесва и е сигнал, че факторите за ръст на цените в Швеция започват да се увеличават“, допълва той. 

Припомняме, че икономиката на Швеция се разрасна и през третото тримесечие двойно по-бързо, отколкото икономистите прогнозираха, подкрепена от ръст на износа и потребителските разходи, който облекчи натиска върху централната банка за осигуряване на нови стимули. 

Bloomberg припомня, че регулаторът въведе отрицателна депозитна лихва до безпрецедентните -0,35%, както и мащабна програма за изкупуване на облигации, за да насърчи ръста на потребителските цени на най-голямата скандинавска икономика. Усилията за приема на рекорден брой търсещи убежище също водят до ръст в публичните разходи и съответно до ръст.  

Фиксираните инвестиции нарастват с 2% спрямо третото тримесечие, повишението при износа и вноса възлиза съответно на 2,9% и 2%. И частните, и публичните разходи нарастват с по 0,9 на сто.

„Всичко изглежда добре“, казва Роджър Йозефсон, главен икономист в Danske Bank. “Добре дошло е, че износът е толкова стабилен, тъй като той изоставаше във възстановяването от финансовата криза насам”, допълва той. 

Ръстът през 2015 г. е почти двойно по-висок (4,1%) в сравнение с 2,3% миналата година. Централната банка беше обект на критики, че прекалява с програмата за стимули на фона на падащата безработица и растящите цени на имотите.

През миналия месец инфлацията беше 1,6%.

Според Андреас Валстром, главен анализатор в Nordea Bank в Стокхолм, от стенограмата на последното заседание може да се съди, че централните банкери са започнали да следят по-внимателно данните за БВП, а не само инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още