IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат нулева инфлация през ноември

Резултатът оправдава очакванията на анализаторите

16:08 | 15.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ остава стабилна на нулево ниво през ноември, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори. Стойността на месечна база за октомври (0,2%) не е ревизирана, сочат данните на Министерството на труда.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и горивата, е 0,2% на месечна база през ноември, каквато беше и предния месец и каквито бяха прогнозите.

По-ниските цени на хранителните продукти и енергията натежават на индекса на потребителските цени и не позволяват рязкото му ускорение, посочва WBP online. 

През ноември храните са поевтинели с 0,1%, което е първият спад от осем месеца насам. Цените на енергията намаляват с 1,3%, след като през октомври отчетоха скромно повишение. Сегашното понижение отразява продължаващия спад на цените на петрола на световния пазар.

Все пак услугите в енергетиката поевтиняват със скромните 0,1%, тъй като по-евтините доставки на газ компенсират по-скъпото електричество.

Инфлацията през последните 12 месеца до ноември включително е 0,5%, което до голяма степен оправдава очакванията на анализаторите. Освен това стойността е най-висока за 2015 г.

Базисната инфлация възлиза на 2% през изминалата една година, като ръстът е най-висок от май 2014 г. През октомври тази стойност беше 1,9%.

Очаква се през 2016 г. да се наблюдава ускорение и общият индекс на потребителските цени да последва добрата тенденция при базисната инфлация.

Данните са публикувани само няколко часа, преди да започне двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, след което се очаква лихвените проценти да бъдат вдигнати от исторически ниските им нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
ratten
преди 8 години
брее, лоша работа! трябва да вдигнем скоростта на печатАНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още