IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в САЩ дадоха ход на първото дело за Понци схема с биткойни

Жител на Тексас е събрал от инвеститори над 760 000 биткойнa на стойност 4,5 млрд. долара

15:41 | 07.11.14 г. 3
Властите в САЩ дадоха ход на първото дело за Понци схема с биткойни

Американското правителство започна първото дело за финансова измама с биткойни, съобщава Associated Press.

Жител на Тексас е бил арестуван и обвинен, че е създал Понци схема с биткойни, която в разгара си е обхващала 7% от виртуалната валута в обращение, съобщи прокуратурата в Манхатън, цитирана от The Wall Street Journal.

Според съдебните документи Трендън Шейвърс е събрал над 760 000 биткойнa като инвестиции чрез своята фирма в периода от септември 2011 г. – септември 2012 г. Инвестициите са оценени на над 4,5 млрд. долара, изчислени при курса на биткойна в периода, когато е действала схемата.

32-годишният Шейвърс е обвинен в измама с ценни книжа, за което може да получи максимална присъда от 20 години затвор, и измама с използване на електронни средства, за която може да получи още 20 години затвор и глоба от до 250 000 долара.

Жителят на Тексас е продавал ценни книжа, свързани с биткойни, от дома си в Маккини, като е обещавал на инвеститорите до 7% седмична лихва. Накрая поне 48 от общо 100-те инвеститори са изгубили цялата или част от инвестицията си, предава БТА.

Системата е била класическа Понци схема. Шейвърс е взимал биткойни от нови инвеститори, за да плаща на влезли в схемата по-рано инвеститори, сочат съдебните документи. Шейвърс е прекратил дейността на фирмата си през август 2012 г.

По време на търговията в петък стойността на един биткойн, измерена чрез индекса на CoinDesk, спада с 1,44 на сто до точно 344 долара.

Графика: CoinDesk

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nicky_ionchef
преди 9 години
Питам се, защо никой не мисли с главата си докато пише... 760 000 биткойна дори при най високата цена на койна 1200 долара през края на 2013, мисля са равни на максимум 1 милиард. А при цените за периода който се говори това не са 4,5 милиарда а 4.5 милиона... Но слагаш едно 1000 пъти увеличение и правиш сензация. Биткойн (по точно технологията която е восновата му) е изпреварил времето ви, но той е бъдещето на внуците ви, така че по-добре спрете да пслетничите по негов адрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
когато свърши хартията и заедно с това изгърмят компютрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ами за Понци схемата с долара кога ще започне делото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още