IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в ЕС достигна предкризисните нива

България е със среден ръст, но темпът на нарастване се ускорява през последните тримесечия

15:29 | 13.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строители в столицата на Андалусия Севиля. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строители в столицата на Андалусия Севиля. Снимка: Ройтерс

България остава сред държавите в Европейския съюз (ЕС) със среден ръст на заетостта през второто тримесечие на 2016 г., сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Въпреки това страната ни отчита ускоряване на темпа на ръст.

За България Евростат отчита ръст на заетостта от 0,5 на сто на тримесечна база и 1,5 на сто на годишна. Въпреки това се отчита ускоряване на темпа на ръст, след като през първото тримесечие данните бяха за съответно ръст от 0,3% и 0,9%. През четвъртото тримесечие на 2015 г. данните бяха още по-слаби – повишения на заетостта от 0,1 и 0,3 на сто. 

През второто тримесечие на 2016 г. броят на заетите лица в еврозоната се увеличава с 0,4%, а в ЕС – с 0,3% в сравнение с предходното тримесечие, показват оценките на националните данни, публикувани от Евростат. През първото тримесечие на 2016 г. заетостта се увеличи с 0,4% и в двете зони. Тези данни са сезонно изгладени.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година заетостта се увеличава с 1,4% в еврозоната и с 1,5% в ЕС (след ръст от 1,4% и в двете зони през първото тримесечие на 2016 г.).

Най-силни ръстове сред членовете на еврозоната отчитат Естония  (+1,7%), Ирландия (+1,1%) и Литва (+1,0%), докато най-слаб резултат регистрира Хърватия със спад на заетостта от -0,4 на сто. 

Европейската статистическа служба изчислява, че според сезонно изгладените данни към края на юни в ЕС работа са имали 232,1 млн. души, като това е най-високото регистрирано равнище в историята на Евростат. От тях 153,3 млн. са в еврозоната (най-високото ниво от четвъртото тримесечие на 2008 г.). По този начин е достигнато предкризисното ниво на заетост, коментира Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vladconsult
преди 7 години
Много добре, вървим напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още