IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за долара на фона на предстоящите почивни дни в САЩ

Днешната търговия ще бъде последна за седмицата поради предстоящия Ден на благодарността

12:45 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Загуби за долара на фона на предстоящите почивни дни в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар губи позиции за трети пореден ден спрямо кошница от десет основни валути. Основните причини за слабото представяне на зелените пари са няколко. Заради предстоящите чествания на Деня на благодарността в САЩ, 27 и 28 ноември ще бъдат неработни дни, а намалената активност на американския пазар се наблюдава още от началото на седмицата.

Реакцията на инвеститорите след силното поскъпване на долара спрямо еврото в петък, както и противоречивите икономически новини от вторник също оказаха натиск върху зелените пари.

Днешната сесия в САЩ ще бъде последната работна за тази седмица, тъй като четвъртък и петък ще бъдат неработни дни. Поради тази причина през по-късно днес предсрочно ще бъдат публикувани редица важни икономически новини. Данните вероятно ще предизвикат последните по-сериозни движения за долара през тази седмица.

По-важните доклади, които ще бъдат изнесени днес в САЩ, са свързани с поръчките на дълготрайни стоки през октомври, потребителските разходи, молбите за помощи за безработица, както и продажбите на нови жилища през октомври.

Прогнозите за всички тези показатели са по-високи спрямо предходните им нива. В случай, че тези очаквания се потвърдят и изброените показатели отчетат повишения, вероятно ще станем свидетели на вълна от оптимизъм на Wall Street, която вероятно ще подкрепи щатския долар.

Силното поскъпване на долара спрямо еврото в петък до известна степен също оказва натиск върху зелените пари през последните сесии. Коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги от края на изминалата седмица доведоха до силен спад на единната валута.

В началото на седмицата ефектът от коментарите отшумя и инвеститорите прибраха част от натрупаните печалби от къси позиции, което доведе до печалби за еврото спрямо долара в понеделник. През вчерашния ден, зелените пари отново претърпяха загуби, този път заради слабите данни за потребителското доверие в САЩ, на които инвеститорите обърнаха повече внимание, отколкото на прогнозните данни за БВП за четвъртото тримесечие.

Едно евро се разменя срещу 1,2470 долара в близост до нивата, на които започна деня. GBP/USD се намира около 1,5710, като двойката също не е отчела съществено изменени от началото на сесията. В същото време един долар се разменя около 117,80 йени, след като по-рано достигна дъно при 117,60.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

От началото на седмицата еврото печели позиции спрямо долара, което се дължи на корекция след силното поскъпване на зелените пари на 21 ноември. Импулсът за еврото вероятно ще бъде ограничен около психологическата граница при 1,2500. В случай, че това ниво бъде преминато успешно, можем да очакваме тест на следващата важна съпротива в диапазона 1,2545-1,2565.

При преминаване и над това ниво ще се създадат предпоставки за по-сериозна корекция в полза на еврото. В същото време дългосрочният низходящ тренд продължава да затвърждава своята тежест, което ограничава силно възможностите на еврото за поскъпване.

GBP/USD

Британската лира забави низходящото си движение през изминалата седмица, а цената се задържа около 1,5700 за шести пореден ден. Текущата ситуация създава предпоставки за по-сериозна корекция в полза на лирата, която може да изведе двойката до силната съпротива около 1,6000.

От друга страна, в случай, че на дневна база цената се понижи под текущите дъна, намиращи се при 1,5600, това ще затвърди силата на низходящия тренд и печалбите за долара ще продължат.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:11 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още