IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото върви към първия си седмичен ръст след серия спадове

Цената на благородния метал се повлия положително от стенограмата на Фед, която показа, че централната банка на САЩ не бърза с вдигането на лихвите

15:23 | 09.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златото поскъпна в петък до най-високото си ниво от 24 август и изглежда ще отбележи първия си седмичен ръст след четири поредни седмици спадове, съобщи WBPonline.

Спот цената се повиши с 1,45% до 1155,10 долара за тройунция. В четвъртък благородният метал записа ръст само за кратко след публикуването на стенограмата на Фед, преди да затвори с 0,6% понижение въпреки слабия долар, отбелязва CNBC. Стенограмата от заседанието на Федералния резерв през септември разкри, че централната банка на САЩ не бърза с вдигането на лихвените проценти.

Така цената на златото се повлия положително от неясната прогноза за намеренията на Фед. Вече се появиха и опасения, че Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) може да отложи увеличаването на лихвите до март следващата година, особено предвид слабите данни за назначенията през септември. 

Стенограмата показа, че Американската централна банка изглежда има повече съмнения за състоянието на китайската икономика отколкото за ситуацията в САЩ.

Потенциалното отлагане на вдигането на лихвените проценти до началото на 2016 г. се прие по-скоро като положителна новина сред трейдърите. Благородният метал беше обект на натиск през цялата година, защото се очакваше Фед да увеличи лихвите. Като цяло повишаването на лихвените проценти се смята за мечи сигнал за инвеститорите в злато, което трудно се конкурира с активите с висока доходност в средата на вдигащи се лихви, обяснява WBPonline.

Слабият долар също допринесе за повишението при златото, тъй като деноминираните в долари активи стават по-евтини за притежателите на други валути и съответно по-привлекателни. Доларовият индекс записа спад от 0,31% до 95,022 пункта в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още