IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските стартъпи набраха рекордни средства през 2015 г.

Общата сума, която те са получили през миналата година, достигна 3,6 млрд. долара

12:45 | 06.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Нарастването на партньорското кредитиране и онлайн услугите за парични преводи помогнаха за набирането на рекордните 3,6 млрд. долара рисков капитал за финансиране на британския технологичен сектор миналата година, сочат данни, събрани от London & Partners.

Най-голямата самостоятелна инвестиция в индустрията е привлякла базираната в Лондон платформа за кредитиране на малкия бизнес Funding Circle, която набра 150 млн. долара през април. Сред другите компании, получили значителни инвестиции, се нарежда услугата за кредитиране Zopa и тези за трансфер на парични средства TransferWise и WorldRemit, пише Bloomberg.

Докладът определя като технологии интернет, хардуерът, софтуерът, компютърните услуги, мобилните и телекомуникационните компании.

Според данните половината от всички рискови инвестиции в лондонския технологичен сектор са дошли от Великобритания, следвани от тези от САЩ (29%), Израел (4%) и Германия (2%). Index Ventures е най-активният от инвеститорите, редом с Accel Partners, Balderton Capital, 83North и Hoxton Ventures.

Разрастващият се финансов технологичен сектор, който отчете рекордна година през 2015 г., включва увеличаващ се брой стартъпи, които са готови да се конкурират с традиционното банкиране за движението на парите. Този феномен не е типичен само за Лондон, тъй като утвърдени фирми от цял свят откриват тези перспективи за особено привлекателни. По-рано тази седмица френският телекомуникационен гигант Orange стартира преговори за придобиването на мажоритарен дял от Groupama Banque.

Лондон е топ дестинация в Европа за рисково финансиране, нареждайки се пред Берлин, макар че все още изостава след Ню Йорк, който запазва доминацията си благодарение на Силициевата долина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още