IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на електронните подписи за граждани намалява двойно до 12 лв.

За фирмите намалението е с повече от 15%

16:47 | 22.01.15 г.
Цената на електронните подписи за граждани намалява двойно до 12 лв.

Цената на електронните подписи за граждани намалява двойно и става 12 лева. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при представянето на новите условия за продажба на сертификатите.

От 21 януари един от големите доставчици на електронни подписи – „Информационно обслужване“ АД, въведе изцяло нова тарифа, съобщиха от Министерството на транспорта.

За фирмите намалението е с повече от 15%, а комплектът карточетящо устройство и карта за е-подпис е с 40 процента по-евтин.

„Тази стъпка съвпада с политиката на правителството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за по-голяма достъпност на електронните услуги“, посочи заместник-министърът.

По думите му до този момент една от основните причини за слабото използване на електронни услуги от гражданите е била цената на електронния подпис, който се изисква за удостоверяване на личността пред цифровата администрация.

„Електронните услуги улесняват гражданите при подаване на данъчни декларации, на информация към Търговския регистър, получаване на електронни свидетелства за съдимост, електронно подаване и отчитане на проекти с евро средства, проследяване на документи към деловодните системи на държавната администрация, преглед на здравно досие и други“, каза Валери Борисов.

Той добави, че нивото на сигурност на е-подписа в електронния свят е изключително високо. През последните 14 години са издадени близо 400 000 електронни подписа, като този брой ще се увеличава с предлагането на повече електронни административни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още