IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде четвърта отсрочка на Google

До края на октомври компанията трябва да отговори на обвиненията, че се възползва от доминантната позиция на Android

19:11 | 03.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google получи четвърта отсрочка и ще трябва да отговори до края на октомври на обвиненията на Европейския съюз (ЕС), че компанията използва доминантната позиция на своята мобилна операционна система Android, за да блокира конкурентите си, обяви Европейската комисия (ЕК) в понеделник.

През април ЕК заяви, че искането на американската технологична компания производителите на мобилни телефони да инсталират Google Search и Google Chrome в техните устройства, за да получат достъп до приложения на Google, вреди на потребителите и конкуренцията.

Европейската комисия първоначално сложи краен срок до 27 юли, когато Google трябваше да отговори на обвиненията. След това срокът беше удължен три пъти по искане на компанията, като предишният беше 20 септември.

Новата дата е 31 октомври - по случая с Android, а на 26 октомври и 13 октомври компанията ще трябва да направи изявление съответно по обвиненията, свързани с рекламите в нейната, и по въпроса с пазаруването.

При последния Google е обвинена, че облагодетелства своите услуги за пазаруване спрямо тези на конкурентите в своята интернет търсачка, докато при случая с AdSense се засягат мерките на фирмата, които блокират конкурентите при рекламите в онлайн търсенето.

"При всеки един от тези случаи Google е помолила за допълнително време, в което да разгледа документите. В съответствие с нормалните практики комисията анализира причините за молбата и гарантира удължаване на срока, което ще позволи на Google да упражни пълното си право на защита“, заяви говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

Google може да бъде глобена до 7,4 млрд. долара по всеки един от случаите, ако бъде установено, че нарушава законите в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Значи Google правят продукт, който хората избират да ползват, защото е добър и печели от това.Според евробюрократите да правиш нещо твърде успешно и да печелиш от тази дейност подлежи на глоба.Това какви сигнали изпраща на хората с идеи, които се надяват да спечелят от тях?Който разбира от пазарна икономика ще ме разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
да скача, и Епъл чакат на опашката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Май глобата, която САЩ наложиха на Deutsche Bank е била малка и разбира се не са взети никакви поуки от това. Да не вземе глобата да скочи на 28 или защо не на 50 млрд. $...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още