IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia и Apple сложиха край на патентния си спор

Двете компании се договориха в съда и дори сключиха ново партньорство

14:21 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nokia приключи патентния си спор с Apple и сключи сделка за бизнес сътрудничество с американския гигант. Новината беше обявена от финландската компания, а вестите изпратиха цената на акциите ѝ нагоре, предава Ройтерс.

Nokia обяви, че ще получи авансово плащане в брой и допълнителни средства от Apple, започвайки от текущото тримесечие. Компанията обаче не разкри подробности за сумите.

Книжата на Nokia, които записаха спадове през декември заради този патентен спор, сега повишиха стойността си със 7,4% до 5,93 евро за брой.

Анализатори твърдят, че са очаквали правният спор да се проточи и са изненадани от сравнително бързото разрешаване на въпроса.

"Споразумението насочва нашата връзка с Apple от противници в съда към бизнес партньори“, коментира главният юрисконсулт на Nokia Мария Варселона.

Предишният договор за патентно лицензиране между двете компании изтече миналата година, а двете страни се обърнаха към съда през декември. Nokia обвини Apple в нарушаване на технологични патенти, а Apple се оплака, че е била принудена да плати прекалено много.

През декември Nokia намали прогнозата си за приходите от продажбата на лицензи за марки и патенти до около 800 млн. евро (900 млн. долара) от 950 млн. евро, на фона на липсата на нова сделка с Apple. В последния си финансов отчет Nokia не даде нова прогноза.

По думите на Хану Раухала, анализатор на OP Equities, развитието на случая е добра новина за Nokia, но все още трябва да се видят детайлите относно финансовото влияние.

Съгласно новото бизнес споразумение Nokia обяви, че ще предостави продукти за мрежова инфраструктура и услуги на Apple, докато Apple ще поднови предлагането на дигиталните продукти на Nokia в сферата на здравеопазването в своите физически и онлайн магазини. Освен това Nokia ще търси по-голямо сътрудничество в сферата на дигиталното здравеопазване, обяви компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още