IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички бъдещи модели на Tesla ще са напълно автономни

Компанията очаква, че до края на 2017 г. нейните коли ще разполагат с нужния за това хардуер и софтуер

09:30 | 20.10.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Всички нови модели на Tesla Motors ще разполагат с хардуер, който ще им позволява да бъдат напълно автономни, заяви главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск. 

Това се случва в момент, в който компанията от Силициевата долина се опитва да се превърне в първата от многото, които ще пуснат самоуправляващо се превозно средство на пазара, предава Ройтерс.

Tesla обяви, че нейните електромобили Model S и Model X вече могат да се произвеждат с новия хардуер, който включва осем камери, 12 обновени сензора и радар с по-бърз процесор. 

Новият хардуер ще струва 8000 долара, обяви Мъск пред репортери. Софтуерът, който ще позволи напълно автономните операции, все още се тества, допълва той. По думите му софтуерната система се изгражда от Tesla и ще работи с чип Titan на Nvidia. 

Предприемачът визионер призна, че пускането на софтуера ще зависи и от местните правила. Мъск обаче се надява в САЩ да няма големи различия в правилата при отделните щати.

Той очаква, че до края на 2017 г. колите на Tesla ще може да карат при напълно автономен режим от Лос Анджелис и Ню Йорк „без да се нуждаят от нито едно докосване“ на волана. 

Изпълнителният директор си е поставял амбициозни крайни срокове много пъти, припомня Ройтерс. Конкурентите на Tesla пък обявиха, че ще могат да пуснат на пазара напълно автономни коли до 2019 - 2021 г. „Това е голям ангажимент към технологията за автономно шофиране, който Tesla поема предварително ", казва пред германския Handelsblatt Карл Брауер, анализатор от Kelley Blue Book. „Другите производители са далече от това".

Междувременно по-старите превозни средства на Tesla без допълнителните камери и сензори, няма да могат да се движат самостоятелно, макар че техният софтуер за автопилот ще продължи да бъде подобряван, разкри още Мъск. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
аз бих го ползвал-ще си доспивам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Те тва е голяма стъпка. А още по-голямата стъпка е, да се научи да изчаква намирайки се на път с предимство, да се изтеглят колите от второстепенния път, щото препятствията не позволяват да се възползваш от предимството си :DКато цяло всичко това сигурно е възможно, обаче трябва да монтират отгоре 360 градусова камера, за да наблюдава обстановката от всякъде. Само дето няма да има много желаещи да се возят в такъв гугълмобил. Не е ли сам да натиснеш *** и да се изкефиш на ускорението, не ми ги обяснявай тия автономии. Не мога да разбера, що толкова го рекламират тоя транспорт за бройлери. Тия дето инвестират в такива щуротии, те ще се качат ли в такова нещо? Ще станат сутрин, ще седнат в колата, ще натиснат копчето и ще си човъркат в носа докато колата сама ги закара на работа? Силно се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
не е това малката стъпка. Малката стъпка е-да заобиколи всички дупки на улицата пред нас, докато паркира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Е то по магистралите и жена ми в 100% автономен режим си кара. Кат направят малката стъпка - да разпознава софтуера еднопосочна улица по скрития зад дървото знак те тогава ще го призная.Пък за ракетата, кат е без проблем що оня ден с друга ракета доставяха манджа на космонавтите? Изобщо колко пъти е излитала ракетата му и колко пъти се е приземила както трябва? И колко пъти се е оскъпила цената за тон полезен товар от първоначалните разчети? Виждам, че си в час - дай някой линк да попрочета и аз да се образовам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
За твоя информация всички коли на Тесла и в момента могат да се движат в 100% автономен режим по магистралите. От това ниво не е чак толкова голяма стъпка да направиш абсолютно автономен автомобил.Ракетата му вече кацна вертикално без проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
"Изпълнителният директор си е поставял амбициозни крайни срокове много пъти, припомня Ройтерс." - и не уточнява дали всичките ги е спазил. Тя и ракетата трябваше без проблеми да каца вертикално и щеше да струва много по-евтино, ама за тия работи не е прието да се говори, нали? :]Но на вас не ви пречи да си му сложите една снимка в ъгъла и да му се кланяте всеки път като минавате покрай нея. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
KostadinovK
преди 7 години
Мъск е невероятен чивек. Де да имаше повече такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
2017 година е някакво бъдеще в неопределено време, а следващата година! Това е 8 години преди 2025-та година, когато Фолксваген очаква да пусне първият напълно автономен автомобил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Като чета статии за Тесла, всичко е в бъдещо неопределено време :DКато моя дребния - "ще слушам бе тате..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още