IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi вече няма да съхранява в Китай данните на чуждестранните си клиенти

В Пекин ще се съхранява само информация за китайските потребители

15:47 | 23.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Талисманът на компанията производител на смартфони Xiaomi е малко, набито зайче, което носи войнишка шапка с китайската червена звезда. Този вид патриотизъм вероятно помага на стартиращата компания да си създаде ревностна база от фенове в Китай, докато изпреварва Apple и Samsung Electronics и се превръща в производител номер едно на смартфони в Китай. Но това не прави компанията по-популярна извън континента, пише Bloomberg.

Ето защо Xiaomi преразглежда своя ориентиран единствено към Китай подход, най-малко по отношение на данните, които съхранява. По-рано тази година компанията е започнала да мести данните на потребители, намиращи се извън Китай, на сървъри, управлявани от Amazon.com в Калифорния и Сингапур. Новината съобщи вицепрезидентът на Xiaomi Хюго Бара в своя профил в Google+.

Очаква се всички данни, оставени при пазаруването на международните потребители, да бъдат преместени извън Пекин до края на месеца, докато профилите, текстовите съобщения и други услуги ще бъдат прехвърлени до края на годината, посочва Бара. Информацията на китайските потребители обаче ще продължи да се съхранява в Пекин.

Бара твърди, че миграцията ще направи услугите на Xiaomi по-бързи и по-надеждни и ще позволи на компанията да „поддържа високи стандарти за защита на личните данни и да се съобразява с местните разпоредби за опазване на личната информация“. Последното ще бъде от решаващо решение за Бара да изпълни задачата си да накара хората извън Китай да купуват продуктите на Xiaomi.

Китай носи около 97% от продажбите на Xiaomi. Властите в Тайван и Индия, два от най-обещаващите пазари за ескспанзия на компанията в момента, посочват, че Xiaomi може да бъде заплаха за киберсигурността.

През август компанията за сигурност F-Secure заяви, че устройства на Xiaomi събират и предават лични данни на Пекин.

Джеймс Лу, заместник-директор на Националната комисия за комуникации в Тайван, твърди, че телефоните на компанията все още предоставят такава информация, включително номера, дори и след като компанията направи първите промени на софтуера си.

Индийските военновъздушни сили отправиха подобни обвинения към Xiaomi, пише вестник New Indian Express. Протестиращите в Хонкон, които продължават демонстрациите по улиците срещу намесата на Китай в изборите в региона, твърдят, че линията телефони Mi на Xiaomi могат да бъдат използвани от правителството за шпионаж.

Бара посочва, че най-важният приоритет за Xiaomi е подобряването на нейните услуги, тъй като компанията иска да разширява дейността си на нови пазари през следващите няколко години.

От гледна точка на съхранението на данни, пише Bloomberg, въпросът е на кого вярвате повече – на Китай или на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още