IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска стрийминг услугите да плащат по 910 долара за всеки 1 млн. слушания

Компанията предлага фиксирането на ставка за изплащане на отчисления към носителите на права

16:42 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Apple е изпратила ново предложение до американския орган за определяне на отчисленията CRB от авторски права, с което се надява да опрости процеса на изпращане на отчисления към носителите на авторски права върху музика в САЩ, пише Music Business Worldwide.

Гигантът от Купертино предлага всички стрийминг услуги по поискване да плащат на носителите на права законоустановена ставка от 9,1 цента на всеки 10 изпълнения на песента. Това означава 910 долара за 1 млн. стрийма и 910 хил. долара за 1 млрд. слушания. 

Apple се надява, че CRB ще приеме нейното предложение до 2018 г. според New York Times. 

Компанията може би има други причини да настоява за това – ходът ще принуди Spotify да плаща повече пари за музиката, която пуска в безплатната си услуга. 

Apple не разчиташе на задължителните ставки, когато пусна Apple Music миналата година, и подписа сделки директно с носителите на права.

Преди появата на стрийминг услугата компанията потвърди, че ще плаща на звукозаписните компании и издателите 71,5% от всички приходи на Apple Music в САЩ след първите три месеца, в които потребителите можеха да тестват безплатно услугата. Това е повече от плащаните от Spotify 70%.

Смята се, че извън САЩ Apple плаща около 73% от приходите си на носителите на права.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още