IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия изпревари Северна Америка по супер богаташи

Богатството на заможните хора в Азиатско-тихоокеанския регион е нараснало с 10% през миналата година - пет пъти по-бързо в сравнение със Северна Америка

22:11 | 24.06.16 г.
Азия изпревари Северна Америка по супер богаташи

Азиатско-тихоокеанският регион изпревари Северна Америка и вече е на първо място по брой на супер богаташи с активи над 1 млн. долара, пише MarketWatch.

Богатството на заможните хора в Азиатско-тихоокеанския регион е нараснало с 10% през миналата година - пет пъти по-бързо в сравнение със Северна Америка, където е отчетен ръст от 2%, показват данни на глобалната консултантска компания Capgemini.

За сравнение, богатството на заможните физически лица в Северна Америка отчете ръст от 9% година по-рано. Спадът се обяснява с нестабилността на пазарите на акции в САЩ и Канада.

Световният доклад на компанията обхваща 71 държави, на които се падат 98% от световния брутен национален доход и 99% от глобалната пазарна капитализация.

В Азиатско-тихоокеанския регион в момента има над 5,1 млн. супер богати хора в сравнение с 4,8 млн. души в Северна Америка.

Богатите в Азиатско-тихоокеанския регион притежават над 17,4 трлн. долара спрямо 16,6 трлн. долара за богаташите в Северна Америка и 13,6 трлн. долара в Европа.

Числото се очаква да надмине 100 трлн. долара до 2025 г., което е почти тройно повече спрямо 2006 г., но само ако темповете на растеж от последното десетилетие се запазят.

Близо две трети от ръста на богатството на заможното население се дължи на Япония и Китай, показват още данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още