IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът предпочита киното пред концертите и представленията

Редовните посетители на кинопрожекции у нас са около 1 млн. души

09:22 | 23.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси - концерти, изпълнения, прояви на живо, показват данни от анализ на Евростат за културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 млн. българи са гледали различни филми през миналата година, като близо 1 млн. души са заклети киномани и са посетили 4 или повече прожекции, предава БТА.

От прожектирани у нас около 6 500 различни филма най-много са били американските продукции - близо 4 хил., европейските - около 1 800, и българските - около 700. Най-многобройна е групата на любителите на кино във възрастовата граница 25-54 години, които реализират близо две трети от посещенията.

Близо 9 на сто от българите се оказват киномани, като посещават 4 или повече пъти филмови прожекции. Средният показател за Европейския съюз (ЕС) обаче е почти двойно по-висок – 17%.

През изследвания период са били реализирани над 1 000 концерта на живо, като повече от една трета от тях (383 концерта) са били поп, рок или фолк изяви. Редовни посетители на подобни концерти (повече от 4 посещения) са около четвърт милион българи на възраст 25-34 години. Редовни любители на пърформънсите - концерти или представления на живо, са около 7 на сто от българите при среден показател за ЕС 14 на сто.

България-своеобразен културен остров на Балканите

По показателите посещения на кино и на концерти и представления на живо България се оформя като своеобразен културен остров на Балканите, показват данните на Евростат.

Почти всичките ни съседи имат по-ниски показатели при посещения на кино: Гърция и Сърбия - 6 на сто, Македония - 3 на сто, Румъния - 7 на сто.

Най-големи киномани в Европа се оказват французите - близо 30 на сто са любители на киното, Люксембург - 26 на сто, Белгия - 22 на сто и други.

По отношение на посещенията на живо на концерти и други представления съседите ни имат също ниски показатели - Гърция с 4,6 на сто, Румъния с 6,7 на сто, Сърбия със 7 на сто. 

Най-големи любители на пърформънсите се оказват жителите на Словения - 28 на сто, Люксембург - 27 на сто, Финландия - 24 на сто и Австрия - 22 на сто. 

Поляците пък се оказват най-незаинтересовани към този вид изкуство - едва 3,7 на сто са посещавали концерти или представления на живо, отчита Евростат.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Странно, родолюбиво заглавие. Бих си извадил заключение, че американците посещават поне един симфоничен концерт седмично, освен ако не са ангажирани с откриването на изложба или посещение на опера.За справка бихте ли дали брой на оперни театри към брой на населението съответно за САЩ, Китай и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още