IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Холандия купиха заедно две картини на Рембранд

Сделката е на стойност 160 млн. евро

22:30 | 02.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Франция и Холандия купиха заедно две картини на Рембранд

Франция и Холандия сключиха правителствено споразумение, съгласно което двете страни ще придобият съвместно два портрета на Рембранд, предаде AFP.

Документът е подписан от френския министър на културата и комуникациите Фльор Пелрен и холандския министър на културата Йет Бюсемакер. Документът потвърждава купуването на две произведения на холандския художник за общата сума от 160 млн. евро през септември 2015 г.

Платната са нарисувани от Рембранд през 1634 г. и са принадлежали на фамилията Ротшилд от повече от век. Картините изобразяват холандския търговец Мартен Солманс и неговата съпруга Опиен Копит и са били поръчани за сватбата им.

Двете произведения на изкуството ще бъдат излагани заедно последователно в двата най-посещавани музея в Европа - Лувъра в Париж и Райксмузеум в Амстердам. Картините са показвани публично само веднъж през последните 150 години - през 1956 г. Сега предстои да бъдат изложени първо в Холандия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
Две държави се обединяват за спасяване на наследството и предоставянето му общодостъпно за повишаване на културата на ценителите - обикновени хора, посетители на музеите. А така се печелят и туристи. Браво. Дано видя някой ден интерес от Българската държава в закупуването на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, ... от сегашните частни колекционери - предимно бързо забогатели хора. Иначе няма да знаем кои сме и какви творци сме имали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
be_google
преди 8 години
скапано решение- не трябва да има държавно изкуство, защото това е голяма измама- за парче камък, дърво, плат се дават луди пари. Частите лица да си върят далавери с такива "ЦЕННОСТИ", но облежине с ДДС, а то....данъчни отскъпки и т.н. ИЗМАМНИ СХЕМИ ЗА КРИЕНЕ НА ДАНЪЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още